Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pandémia naučila Slovákov šetriť. Kde však robíme chybu?
Zdielať na

Pandémia naučila Slovákov šetriť. Kde však robíme chybu?

BRATISLAVA / Pandémia naučila Slovákov šetriť. Počas nej sme totiž dosiahli až 10-percentnú mieru úspor, čím sme značne zvýšili svoj majetok. Väčšina z týchto peňazí však pristála na bankových účtoch s takmer nulovým zhodnotením, kde nemajú šancu vyhrať súboj s infláciou.

Sporiť si na horšie časy je síce múdre a zodpovedné, zároveň však treba aspoň časť peňazí nechať pracovať. Na bežných účtoch totiž vplyvom inflácie strácajú na hodnote. Vlani na ne natiekli takmer tri miliardy eur, no do podielových fondov išlo sotva 500 miliónov. Znamená to, že Slováci sa vplyvom pandémie správali ešte konzervatívnejšie, ako rok predtým a tento trend sa potvrdil aj v prvých mesiacoch tohto roka. Na jeho konci by nám malo na bežných účtoch pribudnúť až 5 miliárd eur.


"Znamenalo by to, že na konci roka by sme mali v bankách až 45 miliárd eur, ktoré by však nezarábali vôbec nič. Naproti tomu, trend ukazuje, že v podielových fondoch bude na konci roka iba 11 miliárd eur. Z tohto pohľadu je to finančná katastrofa," informoval finančný expert OVB Marián Búlik.

Keďže inflácia by tento rok mala prekročiť dve percentá, postupne bude z našich úspor ukrajovať a ich hodnota bude klesať. Podľa finančných expertov je práve rast cien náš najväčší nepriateľ. Najmä pri dlhodobom investovaní však platí, že akékoľvek poklesy napokon vždy vylieči rast.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy