Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obhajoba väzneného advokáta Ribára: Sme radi, že aspoň niekto čítal vyšetrovací spis
Zdielať na

Obhajoba väzneného advokáta Ribára: Sme radi, že aspoň niekto čítal vyšetrovací spis

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / V piatok sa dostal z výkonu väzby na slobodu trestne stíhaný advokát Martin Ribár. Polícia ho zadržala v októbri 2019 v rámci akcie Apač s 13 ľuďmi, ktorí mali byť členmi bratislavskej skupiny takáčovcov.

Podľa obvinenia mal pôsobiť na jedného zo stíhaných, aby mlčal a nevypovedal proti komplicom. Vo väzbe skončil pre kolúzne dôvody na 20 mesiacov, čo jeho obhajcovia považovali za nedôvodné. Sťažnosť proti väzobnému stíhaniu skončila nakoniec aj na Ústavnom súde SR. Keďže advokáta obhajoba nedokázala dostať z kolúznej väzby sťažnosťami podanými aj na Najvyšší súd, obrátili sa na Ústavný súd SR. 

A to priamo na uznesenie vydané Špecializovaným trestným súdom a Najvyšším súdom, podľa ktorých bola väzba pre advokáta dôvodná a zákonná. Pre Ústavný súd ale nie. Vyplýva to z nálezu ústavného sudu, ktorý má TV JOJ k dispozícii a je zo dňa 13.5. 2021. 

Ten okrem iného rozhodol, že boli použité základné práva sťažovateľa na osobnú slobodu a nariadil Ribára okamžite prepustiť na slobodu. Okrem toho musí Njavyšší súd zaplatiť Ribárovi trovy konania v sume 687,70 eur. 

Obhajkyňa Júlia Vestenická pre TV JOJ na margo ústavného nálezu uviedla: "Toto rozhodnutie deklaruje naše vyjadrenia, na ktorých od začiatku trváme a to, že väzba, ako aj celé obvinenie je v prípade nášho klienta neadekvátna a neopodstatnená. Ako obhajca môžem snáď len podotknúť, že som rada, že spis v tejto trestnej veci vôbec niekto čítal”.

Advokáta Ribára do minulého piatka zadržiavali orgány činné v trestnom konaní vo väzbe, ktorú vykonával v ústave na výkon väzby a trestu v Banskej Bystrici. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy