Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Starosta Jelky prišiel s unikátnym nápadom, ako vyriešiť problém s túlajúcimi psami
Zdielať na

Starosta Jelky prišiel s unikátnym nápadom, ako vyriešiť problém s túlajúcimi psami

JELKA / V niektorých obciach majú problém so psami, ktoré sa túlajú po vonku a môžu ohroziť ľudí. Starosta Jelky sa to rozhodol šikovne vyriešiť. Prvým krokom bolo spočítanie psov. Všetky údaje zadali do registra a podľa mapy obce budú presne vedieť, v ktorom dvore majú koľko chlpáčov.

Členovia poriadkovej služby a pracovníci obecného úradu zisťujú presnú evidenciu psov v obci. Pracovníci tak chodia do terénu, kde zisťujú detaily o pískoch.  Najnáročnejšie bolo fotenie psa.

"Nechcú sa fotiť, boja sa a musím sa im prispôsobiť," povedala pani Melinda, členka poriadkovej služby.

Zo 720 prihlásených psov v obci nie všetky zvieratá mali na obojku známku. Keď ušli bolo ťažké ich identifikovať. "Netrváme na tom, aby mal pes známku na obojku na pozemku, ale keď utečie, práve preto robíme aj tie fotky, aj to zaznamenávanie, aby sme vedeli ho spoznať," informoval starosta Jelky Gabriel Kiš.

Všetko, čo zistili zaznamenali do evidencie obce. Teraz budú vedieť na ktorej ulici a v ktorom dome koľko ich je. "Máme nový softvér, ktorý sme si navrhli a ktorý by mal ten program riešiť," dodal starosta.


Pani Erika je poštovou doručovateľkou. Ako nám povedala so psami nemá najlepšie skúsenosti. "Aj dnes ma jeden pes naháňal na Kostolnej ulici, Ja som zatiaľ pohryzená nebola, ale moje obe kolegyne už boli," povedala.

"Nezodpovedných majiteľov, ktorým tie psy utečú viackrát a nebudú mať ani známku, ani čip tak tých už budeme musieť pokutovať," informoval starosta Jelky.


Obec Cífer má podobný počet obyvateľov ako obce Jelka, v Cíferi je však o 100 psov menej.
"Máme 620 psov, čo je priemer psov, čo sa týka takýchto veľkých obcí, a nevnímame nejaký zásadný problém a evidenciou a s držaním psov, preto ani neuvažujeme robiť ani zmenu systému," informoval starosta Maroš Sagan.


Podľa hovorcu ZMOS nie je to bežné, aby obce robili takúto presnú evidenciu psov. "Ak obec bude, čo najpresnejšie poznať každého psa, vďaka tomu vie nastaviť daňovú politiku, vie koľko peňazí príde, chce túto daň a vie im zároveň aj pomôcť s konkrétnymi službami," uzavrel hovorca Michal Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy