Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rozvoj cestovného ruchu v tejto oblasti podporia sumou 16 miliónov eur
Zdielať na

Rozvoj cestovného ruchu v tejto oblasti podporia sumou 16 miliónov eur

POLONINY / Žiadne veľké zjazdovky, ani megalomanské hotely, ale podpora cestovného ruchu tak, aby regióny turizmom netrpeli. To je predstava Ministerstva životného prostredia ako pomôcť Národnému parku Poloniny a tiež Muránskej Planine. Z Plánu obnovy chcú do týchto území dať 16 miliónov eur.

"Aby sa región nerozvíjal nevhodným spôsobom, živelne, ale citlivo pre požiadavky regiónu, aby turizmom netrpeli," okomentoval situáciu štátny tajomník ministerstva životného prostredia, Michal Kiča. Teda žiadne megazjazdovky ani luxusné hotely. Má ísť napríklad o agroturizmus či podporu tradičných remesiel.

Štátny podnik LPM Ulič chce menej ťažiť a viac sa zamerať na rozvoj cestovného ruchu. V pripravovaných projektoch plánujú vytvoriť 50 pracovných miest. V lesnej škôlke v Uliči to má byť táborisko a v najvýchodnejšej obci na Slovensku, v Novej Sedlici, chcú život prinavrátiť na doteraz opustený poľnohospodársky dvor, kde sa kedysi chovali ovce. "Existuje nejaká idea. Hospodársky dvor zrekonštruovať, kde by sa mohli prinavrátiť ovce v počte 300, 400 kusov. A naviazať na to aj objekt, kde by sa spracovávali produkty z týchto oviec. Objekt by zároveň mohol slúžiť na ubytovanie ľudí," Mário Perinaj z Lesopoľnohospodárskeho majetku v Uliči. Koronakríza pre národný park znamenala dvojnásobný nárast počtu turistov. Zároveň však ukázala, v čom majú Poloniny deficit. "Problémom sú základné služby, ubytovacie, sprievodcovské, v zimnej turistike bežkárske trate, ktoré by udržali turistu nielen v lete. Dobrým príkladom, ako domáci môžu vnímať turistov, je rozvoj ubytovania na súkromí, miestni ľudia už majú reálne zisk z turistu, ktorý prichádza do územia," konštatovala Michaela Zdražilová, riaditeľka OOCR v Hornom Zemplíne. "Pomaly sme mali každodenné telefóny, kde sa môžu ubytovať, len Poloniny sú na to skromné, máme málo ubytovacích zariadení," informoval Ladislav Ladomirjak, starosta obce Zboj. 

Obec Zboj má pripravený projekt vyhliadkovej veže, no tiež si vedia predstaviť, že by sa budova bývalej školy zmenila na kúpeľný dom, a to aj pre pokovidových pacientov. Z Plánu obnovy je pre Národný park Poloniny a Muránsku Planinu vyčlenených 16 miliónov eur. "Čas je šibeničný, všetky tieto projekty musia byť ukončené a financované do roku 2026, " reagoval Michal Kiča. "Pripravenosť projektov máme takú, že môžeme nastúpiť hneď
všetky aktivity, ktoré sme pripravovali, sme pripravovali s tým, aby sme zabezpečili samoudržateľnosť, aby to bolo samofinancovateľné do budúcna," doplnil Mário Perinaj. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy