Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rodičia sa vyhrážajú školám žalobami. Nepáči sa im, že ich deti testujú a nosia rúška
Zdielať na

Rodičia sa vyhrážajú školám žalobami. Nepáči sa im, že ich deti testujú a nosia rúška

BRATISLAVA / Nadšenie z opätovného otvorenia škôl netrvalo dlho. Množia sa totiž prípady, keď nespokojní rodičia žiadajú školy, aby nerešpektovali platné nariadenia. Lebo ani testovanie ani rúško sa im nepáči. Zašlo to tak ďaleko, že sa tým vážne zaoberajú hneď dve ministerstvá.

"Navyše sa škola dopúšťa diskriminácie mojich detí, ktorým bráni nezákonnými podmienkami v povinnej školskej dochádzke. Obe maloleté deti sú zdravé a nevykazujú príznaky žiadneho ochorenia." Toto je len časť otvoreného listu, ktorý zverejnila jedna z mamičiek školopovinných detí v bratislavskom Ružinove. V liste píše, že ak povinnosť testu a rúška nie je v zbierke zákonov, škola to nemôže vynucovať.

Rozpútala tým právnu bitku. "Na jednej strane mi volajú rodičia, ktorí si myslia, že je to protiústavné a na druhej strane máme množstvo telefonátov, že učiteľka nemala rúško alebo dieťa malo rúško pod nosom, pán starosta, urobte s tým niečo, lebo sa bojím o zdravie svojho dieťaťa," povedal starosta Ružinova Martin Chren.  

Riaditeľ základnej školy v Ružinove hovorí, že v tomto prípade už nejde len o žonglovanie právnikov s paragrafmi. Na stranu nespokojnej mamičky sa totiž hneď pridali ďalší rodičia. "Bolo to 7 dní nepretržitého zisťovania, či už ústavných zákonov alebo čo všetko porušujeme, aké usmernenia porušujeme, ak ich porušujeme," uviedol riaditeľ ZŠ Pavla Marcelyho Gabriel Kalna. 

Škola po porade s právnikmi zverejnila svoje stanovisko tiež. Podľa neho škola nemá obhajovať či vysvetľovať, ale nariadenia ministerstva a hygienikov vykonať. Bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú v zbierke zákonov. "My tie pravidlá nevytvárame, my ich iba dodržiavame," vysvetlil riaditeľ. 

Nespokojnou mamičkou je v tomto prípade sudkyňa okresného súdu v Bratislave. Píše síce ako matka, nie ako sudkyňa, no jej postup zaskočil aj predsedu súdnej rady. Nevylúčil, že bude čeliť disciplinárnemu konaniu. "Ak sa dopustila takého konania, ako sa opisuje v médiách, potom je to vec najprv predsedu OS BA II., aby zistil, či sa to zakladá na pravde," reagoval predseda súdnej rady Ján Mazák. 

Ak zistí, že ide o porušovanie protiepidemických opatrení, má zakročiť. Ak to neurobí okresný, ani krajský súd, zakročí súdna rada. "Je veľmi smutné, ako predstavitelia osobitne právnických profesií spochybňujú opatrenia, ktoré sú kľúčové na ochranu zdravia," vyjadrila sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). 

Ministerka dodala, že problémom sa intenzívne zaoberajú spolu s ministrom školstva. Poskytne mu svojich právnikov. Niektoré školy totiž od rodičov dostali predžalobné výzvy. "Musíme dodržiavať vyhlášky ÚVZ a uznesenia sú platné, kým sa nezmenia a dokým nebude rozhodnuté inak, sú v platnosti," vysvetlil minister školstva Branislav Gröhling (SaS). "Riaditeľom je vyhrážené, dokonca aj zo strany niektorých právnikov či sudcov, a čelia nátlaku, čelia situáciám až hraničným, keď na nich doslova až agresívne kričia niektorí rodičia," poznamenal Chren. 

Zriaďovateľ ružinovských škôl hovorí, že nariadenia platia, kým súd nepovie inak. Dovtedy v hraničných situáciách privolajú políciu alebo školy v krajnom prípade jednoducho opäť zatvoria. Nateraz teda platí, že nespokojný rodič môže svoje dieťa z vyučovania na 5 dní ospravedlniť. Nedá sa však vylúčiť, že sa tento problém bude musieť opäť v pondelok riešiť. "Brať deti za rukojemníkov, na to, aby si rodičia tak alebo onak dokazovali svoju pravdu, je to najhoršie, čo sa môže stať," dodal Chren. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy