Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Analytici varujú pred ďalším dátovým peklom, spôsobiť ho môžu kloktacie testy na školách
Zdielať na

Analytici varujú pred ďalším dátovým peklom, spôsobiť ho môžu kloktacie testy na školách

BRATISLAVA / V každodennej štatistike sa v nedeľu objavil priam ohromujúci údaj - viac ako tridsať a pol tisíca vykonaných PCR testov. Pozitívnych bolo len 435. Ministerstvo zdravotníctva v priebehu dňa informovalo, že to bolo spôsobené zarátaním školských kloktacích testov. Tieto neinvazívne testy pre školákov môžu byť užitočnou pomôckou pri zisťovaní šírenia Covid-19 na školách, môžu však znamenať aj ďalšie dátové peklo v štatistikách.

Analytici a matematici varujú, že výsledky kloktacích testov na školách by sa mali uvádzať zvlášť a nie dohromady s klasickými PCR testami, pretože majú inú senzitivitu. Varujú, že ich zrátaním dohromady vznikne dátové peklo.

"Senzitivita týchto testov je iná ako individuálnych PCR testov, miešame hrušky s jabĺčkami. #datovepeklo, ale budeme dobre vyzerať v medzinárodných štatistikách! Určite sme si splnili nejaký dôležitý strategický bod. Nie, tieto testy je potrebné reportovať osobitne," upozornil na svojom profile na sociálnej sieti matematik Richard Kollár z projektu Dáta bez pátosu. 

Viaceré opatrenia podľa Kollára nedávajú žiaden zmysel a štát ich dodržiavanie nevie ani nijako kontrolovať. "Vyvolávajú len väčšiu frustráciu a menšiu dôveru v štát. V princípe to vyzerá tak, že do veľkej miery vníma štát pandémiu ako údel. Dosť už mám aj slovenských kreatívnych riešení. Chýbajú nám zase niektoré kľúčové. Chaos," napísal. 

Kollár pripomenul, že zrušenie povinnosti nosenia rúšok v exteriéri bolo "nielen na mieste, ale prišlo dokonca veľmi neskoro". Ich nosenie v interiéroch, a najmä tých ťažšie vetraných, je však naďalej potrebné. Hovorí najmä o potrebe lokálnej reakcie v prípade šírenia nových mutácií a hromadné podujatia preto nateraz neodporúča. "Počkajme ešte mesiac, dovtedy viac uvoľnime menšie veci a poriadne sledujme situáciu a vyhodnocujme ju promptne. Sorry, ale nedočkavosť sa tu skutočne nemusí oplatiť, ani keď je niektorá záujmová skupina extrémne vplyvná a nedočkavá," poznamenal. 

Jedno však kritizuje, musíme podľa Kollára "najmä okamžite ukončiť testovací nezmysel v okresoch, kde je situácia lepšia (trebárs PCR 7D incidencia na 100 000 pod 50), žiadne 14 či 21 dní platné testy. Toto bol nezmysel už dávno, dnes je to len stroj na mínanie ľudských a finančných zdrojov," hovorí. 

Ako dodáva, potrebné je čo najskôr navýšiť hlavne kapacitu očkovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy