Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Po dlhých mesiacoch niektoré lyžiarske strediská otvorili. Dlhá sezóna to ale nebude
Zdielať na

Po dlhých mesiacoch niektoré lyžiarske strediská otvorili. Dlhá sezóna to ale nebude

NÍZKE TATRY / Postupné uvoľňovanie opatrení sa týka aj lyžiarskych stredísk a hoci s tým málokto počítal, niektoré z nich ešte oživili sezónu. Od rána sa lyžuje napríklad v Nízkych Tatrách v Jasnej. Dlhá sezóna to ale nebude. Vleky zastavia druhého mája. Reštart tatranskej lyžiarskej sezóny sa zrejme zapíše do histórie slovenských horských stredísk. Už aj preto, že lyžovačka sa u nás nikdy nezačínala na sklonku apríla.

Po vyše sto dňoch sa začala v našom najväčšom lyžiarskom stredisku lyžovačka, na ktorú sa mnohí tešili. Lyžiari museli dodržiavať odstupy, mať prekryté horné dýchacie cesty a čo je dôležité negatívny test nesmel byť starší ako 48 hodín. "Škoda, že sme nemohli celú sezónu lyžovať," hovorí predseda predstavenstva TMR Igor Rattaj.  

Po iné roky už bola v tomto období tatranská sezóna symbolicky pochovaná, no teraz, ako keby sa príroda chcela lyžiarom odmeniť za dlhé čakanie. Na sedačkovú lanovku smerom na Solisko o pol 9 ráno, bol záujem obrovský, v radoch stáli otestovaní a skontrolovaní lyžiari z celého Slovenska. Tí ktorí verili ale aj tí, ktorí už vôbec nedúfali. "Vstávali sme o štvrť na štyri, aby sme to stihli," hovorí lyžiar s Prievidze Ľubomír. 

Svahy sú pokryté dostatočnou snehovou pokrývkou a zjazdovky sú upravené. Jasná ešte v marci hostila najlepšie lyžiarky sveta, ktoré tu pretekali v svetovom pohári žien. "Už sme nedosnežovali, v horných pasážach máme od metra po tri metre snehu. Máme upravených 14 km lyžiarskych tratí," informuje vedúci lyžiarských tratí Jasná, Nízky Tatry Martin Kupčo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy