Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prvýkrát v českej histórii čelí policajt obvineniu zo zabitia pri výkone služby
Zdielať na

Prvýkrát v českej histórii čelí policajt obvineniu zo zabitia pri výkone služby

PRAHA, ČESKÁ REPUBLIKA / Vôbec prvýkrát v českej histórii čelí policajt obvineniu zo zabitia pri výkone služby. Príčinou je streľba na ležiaceho páchateľa. Policajtovi hrozí 8-ročný trest.

"Policajti pred chatou zbadali muža pod vplyvom alkoholu. Muž kráčal k jednému z policajtov. Policajt použil ako donucovací prostriedok služobnú strelnú zbraň, vyzval muža, aby si ľahol na zem, muž neposlúchol výzvu a policajt na neho vystrelil," informuje hovorkyňa GIBS Ivana Nguyenová. 

Muž ležal po zranení nohy na zemi a už nebol nebezpečný, policajt ale na neho vystrelil ešte raz. Po druhom vystrelení na následky strelných zranení zomrel. "Aj keď útok od tohto muža nehrozil, policajt vystrelil druhýkrát," hovorí Nguyenová.

​Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov sa prípadom zaoberala pol roka a vyniesla verdikt. "Proti policajtovi sme zahájili trestné stíhanie zo zločinu zabitia a z prečinu zneužitia právomoci úradnej osoby," informuje Nguyenová.

Včera bol policajt obvinený, do tej doby bol v služobnom pomere. Jeho nadriadený v najbližších dňoch rozhodne, či ho postaví mimo službu. Pokiaľ bude policajt uznaný vinným hrozí mu osem ročný trest. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy