Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko uvoľnilo opatrenia: Svoje brány otvorili kostoly, múzeá, galérie či ZOO
Zdielať na

Slovensko uvoľnilo opatrenia: Svoje brány otvorili kostoly, múzeá, galérie či ZOO

BRATISLAVA / Kostoly sú od pondelka opäť otvorené tak, že sa v nich dajú slúžiť bohoslužby. Na rozdiel od mnohých iných vnútorných priestorov však do kostola po novom nepotrebujete negatívny test. Chvália to i niektorí koaliční poslanci z vládnej strany, ktorá bola doteraz najväčším zástancom testovania. Ozývajú sa však aj kritické hlasy.

S uvoľnením opatrení sa kostoly od pondelka ešte viac otvorili. Ešte do nedele mohli byť bohoslužby len neverejné. Stále tu platí, že dovnútra len s respirátorom, no od pondelka 19. apríla aj bez negatívneho testu. Stále však platia kapacitné obmedzenia. Sedieť sa dá len v každom druhom rade. Aj to len s rozostupom. V prešovskom Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa zaviedli opäť lístkový systém. "Myslím, že ostanú ešte mnohé, aj tie streamované omše," povedal Martin Kramara, hovorca konferencie biskupov Slovenska.

Uvoľnené opatrenia prichádzajú potom, ako boli kostoly istý čas zatvorené aj úplne a tesne pred sviatkami sa do nich smelo len individuálne. Počas bohoslužieb museli byť brány svätostánkov zatvorené a bohoslužby vysielané iba online. Súčasné opatrenia ocenili obzvlášť niektorí koaliční poslanci. I to, že do kostola už test nepotrebujete.

Konferencia biskupov Slovenska myslela aj na tých, ktorí sa napriek uvoľneným opatreniam môžu báť na bohoslužbu prísť- a to z obavy pred nákazou. "Iste sa nemôžeme stretnúť ešte so všetkými, platí dišpenz od povinných účastí na svätých omšiach," dodal Kramara.

Otvorené knižnice, galérie a múzeá

Protipandemické opatrenia na dlhé mesiace ukončili aj návštevy knižníc, galérií či múzeí. Od pondelka 19. apríla, pri dodržiavaní istých pravidiel, sa situácia mení. Brány a dvere otvárajú tí najmenší, aj najvýznamnejší.

​Otvorili sa brány ZOO

V pondelok svoje brány otvárali aj zoologické a botanické záhrady. Potom, čo sa dozvedeli, že smú opäť fungovať, mali ešte aj cez víkend veľa práce. Návštevníkov bolo hneď v prvý deň viac než dosť. No aj tu platí podmienka - negatívny test a jeden návštevník na 15 metrov štvorcových.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy