Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Očkovanie mobilnými jednotkami: Štáb TV JOJ bol pri tom. Pozrite sa, ako to celé prebieha
Zdielať na

Očkovanie mobilnými jednotkami: Štáb TV JOJ bol pri tom. Pozrite sa, ako to celé prebieha

PREŠOVSKÝ KRAJ / Zdravotná sestra, lekár a administrátor. Takéto zloženie má jeden očkovací tím. Niektoré sa už niekoľko mesiacov menia na mobilné jednotky. Mobilné tímy očkovacieho centra prešovskej fakultnej nemocnice už takto zaočkovali viac ako 4-tisíc ľudí v rôznych zariadeniach sociálnych služieb. Na výjazdy vyrážajú skoro ráno.

Ako prví v pondelok skoro ráno prišli do práce tí, ktorí sa chystajú na očkovací výjazd. Časť očkovacieho tímu z Prešova už niekoľko mesiacov funguje aj ako mobilná vakcinačná jednotka. S vakcínami už najazdili tisíce kilometrov. Tak ako v pondelok, keď z Prešova mali namierené do odľahlých dedín vzdialených od krajského mesta tam a nazad stovky kilometrov smerom na hranicu s Ukrajinou.

Ich cieľom sú najmä zariadenia sociálnych služieb. Nič nesmú zabudnúť, okrem vakcín aj defibrilátor pre prípad anafylaktického šoku. Od januára už zaočkovali 4-tisíc ľudí v rôznych sociálnych zariadeniach, v tom sú už zahrnuté aj druhé dávky. Keď majú všetko nachystané, ako posledné preložia vakcíny z veľkej do prenosnej chladničky.

"Berieme so sebou techniku, kde vlastne máme počítače. Dôležitá je aj technika pri podávaní, ale to sú skúsené sestry," povedala Janka Štefániková, staničná sestra vakcinačného centra FNsP Prešov. "Teplota sa musí v chladničkách neustále monitorovať, aby bola od 2 do 8 stupňov," ozrejmila Edita Alexander, farmaceut, vakcinačné centrum FNsP Prešov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy