Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trojmesačnému chlapčekovi zlyhalo srdce a urgentne potreboval nové. Transplantovali mu ho v Bratislave
Zdielať na

Trojmesačnému chlapčekovi zlyhalo srdce a urgentne potreboval nové. Transplantovali mu ho v Bratislave

BRATISLAVA / Sú problémy, ktoré ani pandémia nezastavila a treba ich okamžite riešiť. Svoje o tom vedia aj rodičia trojmesačného dieťatka, ktorému zlyhalo srdce a urgentne potrebovalo nové. Chlapček mal šťastie, bol jediným detským čakateľom. Nové srdiečko mu transplantovali chirurgovia z detského kardiocentra v Bratislave.

Malý Martinko mal iba mesiac, keď jeho rodičia zistili, že niečo nie je v poriadku. "Srdiečko sa mu nehýbe tak, ako má," hovorí primárka OAIM v detskom kardiocentre Ľubica Kováčiková. "Má postihnutie srdcového svalu, ktoré sa volá, že kardiomyopatiana," hovorí primár kardiochirurgického oddelenia v DKC Matej Nosáľ. Ojedinelá choroba zasiahla do života celej rodiny. Maťko musel byť okamžite hospitalizovaný a začal sa boj o jeho život.

Malý chlapček musel zabojovať a museli ho pripojiť na takzvané berlínske srdce

Je to pomôcka, ktorá pomáha pacientovi pumpovať krv. Srdce malého Maťka nefungovalo ako malo a preto bola jeho jedinou šancou transplatntácia. "Na tomto berlínskom srdiečku potom čakal na vhodného darcu. Mal šťastie, lebo sa našiel vhodný darca," hovorí Nosáľ. 

Malý Maťko bol šestnástym transplantovaným dieťatkom v kardiocentre

"Operácia trvala zhruba tri hodiny a dopadla dobre," hovorí Nosál.

Chlapček bol v ťažkom stave a preto sa všetci zatiaľ tešia len veľmi opatrne, čaká ho totiž ešte dlhá a náročná cesta. Vďaka novej nemocnici môže byť spolu s rodičmi izolovaný v priestoroch, ktoré sa s predošlými v starej budove nedali ani porovnať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy