Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezidentka Čaputová v relácii televízie JOJ potvrdila, že pápež príde v septembri. Už je známy termín
Zdielať na

Prezidentka Čaputová v relácii televízie JOJ potvrdila, že pápež príde v septembri. Už je známy termín

BRATISLAVA / Po osemnástich rokoch by na Slovensko opäť mal prísť najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi. V diskusnej relácii televízie JOJ Na hrane to povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Naša hlava štátu bola za pápežom vo Vatikáne ešte v decembri 2020.

Zuzana Čaputová sa v decembri 2020 stretla s pápežom Františkom. Okrem iného sa rozprávali aj o kritickej situácii vo svete, ktorú spôsobil koronavírus.

"Hovoril aj o osobitnej úlohe a postavení žien v kríze. Povedal doslova, že ženy sú bližšie životu, kvôli materstvu, preto môžu možno zohrať významnejšiu úlohu v upokojovaní situácie," povedala prezidentka Zuzana Čaputová detaily o rozhovore s pápežom Františkom. Prezidentka vtedy pápeža pozvala na návštevu Slovenska, a on jej odpovedal, že by rád prišiel, ak to situácia dovolí. No a zdá sa, že to už naberá reálne kontúry. "Veľmi sa teším, že sa to podarilo, prijal pozvanie a v septembri príde na Slovensko," oznámila v relácii TV JOJ Na hrane prezidentka Zuzana Čaputová. O definitívnom termíne zatiaľ hovoriť nemôže. "Nemôžem o ňom ešte hovoriť, ale áno, veľmi sa teším vyzerá to byť veľmi dobre," doplnila prezidentka. Médiá blízke Vatikánu naznačujú, že František sa plánuje zúčastniť na Medzinárodnom eucharistickom kongrese v Budapešti 12. septembra, takže jeho návštevu na Slovensku možno predpokladať okolo tohto dátumu. Kým táto téma prezidentke Čaputovej očividne robí radosť, pri výkone funkcie musí čeliť nielen bežnej kritike, ale aj nenávistným prejavom.

Kritika kvôli Progresívnemu Slovensku

Keďže politicky pochádza z prostredia Progresívneho Slovenska, niektorí ju obviňujú, že v paláci doteraz svoje kroky koordinuje s touto stranou. "Nie som členkou strany, nie som prezidentkou žiadnej politickej strany, hoci ma Smer podozrieva, že som provládna, niektorí poslanci vládnej koalície ma podozrievajú, že som opozičná. Som prezidentkou ľudí, zodpovedám sa ľudom," reagovala na kritiku prezidentka Zuzana Čaputová v relácii TV JOJ Na hrane. K celej situácii sa vyjadrila aj Iveta Biháriová, predsedníčka strany Progresívne Slovensko: "nie sme, ja určite teda nie, v žiadnej koordinácii s pani prezidentkou." Prezidentke sa črtá aj druhý mandát, na otázku či bude znovu kandidovať odpovedala neurčito: "je to predčasné, zatiaľ o tom neuvažujem," odpovedala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy