Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pre bláznivé aprílové počasie majú vodiči dilemu. Kedy prezuť auto na letné pneumatiky?
Zdielať na

Pre bláznivé aprílové počasie majú vodiči dilemu. Kedy prezuť auto na letné pneumatiky?

SLOVENSKO / Pre bláznivé aprílové počasie majú mnohí vodiči dilemu či už prezuť alebo neprezuť pneumatiky. Práve v týchto dňoch sa to vypomstilo niektorým, ktorí tak počas minulotýždňových miestami až takmer letných teplôt urobili. Podľa meteorologičky sa síce počasie v najbližších dňoch oteplí, no spolu s dopravným expertom prezúvanie aspoň do polovice apríla, určite ešte neodporúča.

"Prezúvajú zo zimných na letné ? Tak si potom nepozreli predpoveď počasia," hovorí meteorologička Miriam Jarošová. Vodičov, ktorí už prezuli gumy na letné, počasie a to najmä na juhozápade Slovenska poriadne zaskočilo. "Takéto zmeny, že v priebehu dňa má pocit človek, že sa vymenil štyri ročné obdobia, to už som dávno nezažil," hovorí dopravný expert Maroš Palesch. 

Naozaj sa unáhlili alebo je už najvyšší čas ?

"Prezúvajú asi cca týždeň a podľa toho prezúvajú väčšinou tí, ktorí sú doma na home officoch a nepotrebujú to auto ešte reálne využívať. Takí, ktorí ešte potrebujú ísť na to stredné Slovensko, na východ, tak tam ešte je vozovka chladná, sa neoplatí prezúvať," hovorí technik v pneuservise Tomáš Ryšánek. 

"A hlavne ešte stále sú v noci teploty okolo nuly, takže určite neodporúčam prezúvať vodičom, ktorí jazdia aj po nociach," hovorí Palesch. 

Ešte pred pár dňami a počas veľkonočných sviatkov sme si slnka užívali plnými dúškami. Nečudo teda, že mnohí aprílové počasie trochu podcenili. Slnečné dni totiž aktuálne vystriedal poriadny vietor, dážď i sneh. "Ale mám pre všetkých dobrú správu, vyzerá to tak, že sa aprílové počasie vybúri, zlepší, ale osobne by som neprezúvala skôr, ako nejakého 15-16. apríla," hovorí Jarošová. "Ideálne je od 15-teho ku koncu apríla, myslím si, že pri tých pár dňoch, tie zimne gumy nezoderiete a tie letne neušetríte," hovorí Palesch. 

Slovenská legislatíva hovorí jasne

Pokiaľ máme na vozovke súvislú vrstvu snehu alebo ľad, musíme mať zimné pneumatiky. Pretože, ak sa náhodou na takejto vozovke dostanete do kolízie, niektoré poisťovne sa Vám môžu otočiť chrbtom. "Tak máte problém, nielen s tým ,že celá tá ťarcha padá na vás, tá finančná, pretože dá od vás ešte aj poisťovňa ruky preč, takže máte zarobené," hovorí Palesch. 

Aprílové výkyvy počasia by pre nás predsa len nemali byť až takou novinkou. Aj podľa slovenských pranostík nás totiž ešte čakajú traja májoví zmrznutí. "A práve Pankrác, Servác , Bonifác sú to jedny z posledných dátumov, kedy sa chladný vzduch k nám dostane a môže priniesť hlavne teda na severe Slovenska ešte aj sneženie," hovorí Jarošová. 

Súvisiace články