Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pandémia ničí psychické zdravie zdravotníkov. Pomôcť im má špeciálna aplikácia
Zdielať na

Pandémia ničí psychické zdravie zdravotníkov. Pomôcť im má špeciálna aplikácia

BRATISLAVA / Kto sa postará o ľudí, ktorí sa starajú o nás? To je základná myšlienka novinky, ktorá má pomôcť zdravotníkom v prvej línii, aby psychicky zvládli dennodenný obrovský nápor. Ich kolegovia z iného zdravotného odboru pre nich vytvorili pomôcku, vďaka ktorej by mali lepšie znášať stres. V prípade potreby ich vie spojiť s odborníkmi, ktorí im pomôžu aj osobne.

Na to, aby nám zdravotníci vedeli - nielen s covidom - pomáhať, musia byť aj oni sami fit, telesne aj duševne v poriadku a pandémia im dáva poriadne zabrať.

"Sme unavené už, vyčerpané. Psychicky je to náročnejšie, s tým, že robíte všetko, čo viete, možno aj viac, čo vládzete a predsa len, nie vždy to pomáha. Nikdy si nezvyknete na smrť. Sme tu preto, aby nám pacienti nezomierali, lenže bohužiaľ toto ochorenie úplne zmenilo celú situáciu. Toľko úmrtí sme naozaj nikdy nemali u nás,," povedali zdravotní pracovníci počas návštevy v prvej línií.

"Pokiaľ pracujeme s pacientom v prvej línii a nie sme zvyknutí na tak veľký počet odchádzajúcich ľudí, nemáme tak úspešnú liečbu, je to významný stresový faktor," povedala prezidentka Slovenskej komory psychológov Eva Klimová.

​Psychológovia v rámci novej štúdie zistili, že väčšina zdravotníkov pociťuje vážne psychické ťažkosti.

"Viac ako 81 percent ľudí udávalo depresiu, akútneho stresu 77%, takisto došlo k význámnému zvýšeniu úzkosti na 77% , ktorá predtým v prvej vlne nevyšla," informoval žilinský krajský psychológ Miloš Šlepecký. "Tí ľudia sú už reálne vyhoretí a unavení. Doba trvá veľmi dlho, a čo je rizikové, že nevidíme koniec," skonštatovala prezidentka Slovenskej komory psychológov Eva Klimová. 

A tak psychológovia prišli s myšlienkou aplikácie, ktorá zdravotníkom pomôže zachovať si chladnú hlavu, prípadne požiadať o pomoc. Túto aplikáciu spolufinancovala aj Nadácia EPH. "Keď hovoríme o nejakom druhu vojny, ktorá postihuje veľa rodín a priniesla veľa obetí, myslím, že na tej hlavnej frontovej línii sú zdravotníci. Bolo pre nás cťou zapojiť sa do tohto projektu, pomôcť ho naštartovať a pomôcť ľuďom, ktorí pomáhajú nám všetkým," uviedol zástupca Nadácie EPH Gabriel Beer. 

"Ako jednoduchými cvikmi uľaviť svojmu stresu, pomôcť psychohygiene, alebo zároveň sa môže oskórovať a pomôcť identifikovať väčší problém," vyhlásila na tlačovej konferencií lekárka Andrea Letanovská, ktorá je zároveň parlamentnou poslankyňou.


"Aplikácia pozostáva zo 4 základných rozmerov, prvý je testovací. Ako často vás trápi niektorý z nasledovných. problémov: pocit nervozity,  úzkosti alebopocit strachu," vysvetlil klinický psychológ a spoluautor aplikácie Matúš Kucbel.


Aplikácia určí vážnosť problémov a ponúkne možnosti svojpomocných techník, prípadne priamy kontakt na psychológa.

"Teraz máme do 60 kolegov, psychológov a psychoterapeutov, ktorí sa zapojili do našej aplikácie,"
 uzavrel Kucbel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy