Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Situácia na ukrajinsko-ruských hraniciach sa vyostruje, Naď odmieta fámy o mobilizácii vojsk NATO
Zdielať na

Situácia na ukrajinsko-ruských hraniciach sa vyostruje, Naď odmieta fámy o mobilizácii vojsk NATO

SLOVENSKO/UKRAJINA/RUSKO / Situácia na ukrajinsko-ruských hraniciach je najvyhrotenejšia od roku 2014. Vtedy Kremeľ ilegálne anektoval Krym a stojí za separatistickými samozvancami na východe. Slovensko dlhodobo podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny.

Naše ministerstvo zahraničných vecí veľmi pozorne sleduje a vyhodnocuje napätú situáciu u nášho východného suseda. "Slovenská republika sa, samozrejme, pripája svojim hlasom k tým krajinám a inštitúciám, ktoré vyjadrili maximálne znepokojenie nad tým, čo vidíme," vyhlásil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). 

Tak ako šéf diplomacie, aj minister obrany hovorí, že treba konať s chladnou hlavou a robiť všetko pre zmiernenie napätia. Naď jednoznačne odmietol fámy a klamstvá, podľa ktorých vraj NATO zvyšuje počty vojakov na Ukrajine. "Naopak, vieme, že na ruskej strane hranice je zmobilizovaných o niekoľko desiatok tisíc vojakov viac oproti situácii pred pár týždňami, čiže naozaj ten pohyb tam je," povedal Jaroslav Naď (OĽaNO). 

"Aj ja som znepokojený, že na východnej hranici Ukrajiny sa presúva armáda, to je zdokumentované," reagoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). 

Svetoví komentátori špekulujú o rôznych motívoch, prečo Kremeľ práve teraz presúva ku Ukrajine taký arzenál. Vraj tým chce Putin prebiť klesajúcu popularitu, kauzu uväznenia Navaľného či nedôveru Rusov ku vakcíne Sputnik V a nízku zaočkovanosť.

Dlhoročný bezpečnostný analytik a terajší poslanec Valášek nepredpokladá, že by toto mal byť prvý krok ku vojne. "Myslím si, že je to také testovanie, či aj po zmene vlády v USA platí aj naďalej plná podpora Ukrajine.Testovanie, ako zareagujú európski a americkí spojenci, či sme na Ukrajinu nezanevreli, a odpoveďou je - nie, máme v tomto jasno," odkázal člen európskeho výboru NR SR Tomáš Valášek. 

Od začiatku ruskej agresie len na ukrajinskej strane zomrelo okolo približne 13-tisíc ľudí. Pre lepšiu predstavivosť - zhruba toľko obyvateľov je v Sabinove alebo v Šamoríne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy