Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministerstvo priznalo dieru v očkovacom systéme, ľudí v rámci prvej fázy budú kontrolovať prísnejšie
Zdielať na

Ministerstvo priznalo dieru v očkovacom systéme, ľudí v rámci prvej fázy budú kontrolovať prísnejšie

SLOVENSKO / Tešili sme sa z poklesu hospitalizovaných pod sledovanú hranicu 3 000, informácie z utorka ale ukazujú, že počet hospitalizovaných opäť vzrastá. V nemocniciach je aktuálne 2 944 pacientov, na JIS je 256 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 340 ľudí. Za pondelok pribudlo 848 pozitívne testovaných. Rastie ale aj počet zaočkovaných, prvú dávku dostalo takmer 759-tisíc ľudí, obe má takmer 26-tisíc osôb. Ministerstvo zdravotníctva priznalo dieru v systéme a ľudia, ktorí sa na očkovanie hlásia v rámci prvej fázy, budú od tejto chvíle prísnejšie kontrolovaní.

Na dieru v prihlasovacom formulári upozornila cez víkend bratislavská župa. "Bohužiaľ ten informačný systém, ktorý funguje v rámci NCZI, mal v sebe nejakú dieru," upozornil predseda BSK Juraj Droba. "Na rade mali byť päťdesiatnici, ale takmer tri štvrtiny pozvaných boli mladší ako 50 rokov, priemerný vek 36," upresni Tomáš Szalay, riaditeľ odboru zdravotníctva bratislavskej župy. 

"Niektorí ľudia sa snažili obchádzať ten systém, a to práve prostredníctvom prihlasovania sa na takzvanú fázu č. 1, kde sú zahrnutí napríklad zdravotnícki pracovníci," priblížila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Problém je, že tam hneď pri prvej otázke mohol ktokoľvek označiť sám seba za kritickú infraštruktúru alebo jednu zo zložiek, ktoré mali prednostné právo," doplnil Droba. 

Tí, čo sa prihlásili vrámci prvej fázy, boli totiž uprednostnení bez ohľadu na vek. Systém však nedokázal overiť ani nijako odfiltrovať, či prihlásení naozaj patria do menovaných skupín. "Ministerstvo apelovalo na to, aby vakcinačné centrá kontrolovali napríklad prostredníctvom dokladu od zamestnávateľa, či skutočne ide o týchto pracovníkov," vysvetlila Eliášová. 

Mnohí sa prihlásili bez vedomia toho, že predbehli starších, aj na základe emailu, ktorý sa šíril. "My sme museli otočiť približne tristo mladých a zdravých ľudí," uviedol Droba. Ministerstvo bude pracne overovať všetkých prihlásených vo fáze 1. Potom, čo sa prihlásia do čakárne, musí ich zamestnávateľ poslať mailom potvrdenie, a až po overení dostane daný človek termín.Čoskoro bude otvorené očkovanie aj pre ďalšiu vekovú skupinu. "V horizonte dvoch týždňov," priblížila Eliášová, má ísť o skupinu 45+.  

Či a kedy by sa na Slovensku mohlo očkovať vakcínou Sputnik V, oznámi ministerstvo koncom tohto alebo v priebehu budúceho týždňa. "Aktuálne ešte prebiehajú tri laboratórne testy," doplnila Eliášová. Podvečer poslal ŠÚKL vyjadrenie, že bez dostatočných dôkazov nemôže prijať odborné stanovisko k pomeru prínosov a rizík vakcíny Sputnik V. Pritom definitívne rozhodnutie sľubuje a odkladá ministerstvo opakovane.

Ministerstvo zatiaľ nemení ani stratégiu očkovania v súvislosti s vyjadrením zástupcu Európskej liekovej agentúry (EMA). Podľa šéfa tímu, ktorý sa zaoberá schvaľovaním vakcín, existuje spojitosť medzi vakcínou AstraZeneca a prípadmy zriedkavých trombózy. Riziká vakcíny teraz EMA skúma a oficiálna správa sa čaká v stredu alebo vo štvrtok.

Podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv súvislosť stále preukázaná nebola. "Prínosy vakcíny aj naďalej prevyšujú jej riziká. Momentálne pokračuje skúmanie spojitosti medzi zriedkavými prípadmi krvných zrazenín a vakcínou na Výbore pre hodnotenie rizík liekov (PRAC), v ktorom má ŠÚKL svojich zástupcov," uviedla hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková. "V tejto chvíli disponujeme informáciou, že očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca je bezpečné. Samozrejme, situáciu veľmi pedantne sledujeme," dodala Eliášová. 

Ministerstvo upozorňuje, že uvoľnenie opatrení  nepríde okamžite po tom, čo sa zlepšia sledované parametre. "Ten zlepšujúci sa stav a trend musí byť dlhodobejší, uvoľňovanie sa ale počíta 13 dní od prehodnotenia," dodala Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy