Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chystá sa výmena ministerstiev? Rezort pôdohospodárstva by mohol viesť nominant Sme rodina
Zdielať na

Chystá sa výmena ministerstiev? Rezort pôdohospodárstva by mohol viesť nominant Sme rodina

BRATISLAVA / Po tom, čo si stoličky vymenili premiér a minister financií sa začalo hovoriť o ďalšej výmene rezortov. Konkrétne ministerstva práce a ministerstva pôdohospodárstva. V zákulisí sa už dokonca spomína aj meno potenciálneho nového ministra pôdohospodárstva, ktorý by nahradil aktuálneho Jána Mičovského. Jediný problém však asi bude v komunikácii. Kým Sme rodina tvrdí, že o výmene rezortov rokuje, OĽANO takéto rokovania popiera.

Ministerstvo práce je po odchode Milana Krajniaka stále bez ministra. Hnutie Sme rodina nevie nájsť na post šéfa rezortu práce vhodného človeka. Prišlo teda s návrhom, že by si ministerstvo vymenili.


"Stále je toto otvorené. Pokiaľ by partner OĽANO bol ochotný urobiť nejakú zámenu, tak samozrejme, my sme prístupní tomu," povedal v pondelok Boris Kollár.

Za ktoré, nekonkretizoval. Na sociálnej sieti vo svojom statuse však poslanec Patrick Linhart naznačil, že by mohlo ísť o ministerstvo pôdohospodárstva. Opozičný SMER v zásade neprotestuje.


"Zámena ministerstiev je jediný možný spôsob, ako vyčistiť ministerstvo pôdohospodárstva od lobistov a SNS a zachrániť Potravinový Semafor," napísal na facebooku poslanec Sme rodina Patrick Linhart.

"Výmena je možná, ale je to len tragický obraz na tieto neštandardné politické subjekty a ich neschopnosť obsadiť dôležité pozície," vyhlásil predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico.

A kým post ministra práce sa strane Sme rodina nedarí obsadiť, s pôdohospodárstvom by to vraj až také ťažké nemali.

"V minulosti mala strana Sme rodina bližšie k téme pôdohospodárstva. Je to hnutie, ktoré sa zaoberalo touto témou trošku viac aj v predvolebnej kampani aj vo svojom volebnom programe," skonštatoval politológ Miroslav Řádek.

Podľa informácií TV JOJ od jedného z členov strany SME RODINA, v prípade ak by sa výmena podarila, aktuálneho ministra pôdohospodárstva by nahradil predseda pôdohospodárskeho výboru a člen strany Sme rodina Jaroslav Karahuta.

"Angažoval  sa napríklad aj v téme potravinovej sebestačnosti, potravinovej bezpečnosti, pozná poľnohospodársku komunitu, tak je to len logická kandidatúra na post ministra pôdohospodárstva," dodal politológ.

Či rokovania o výmene rezortov prebiehajú však nie je jasné. OĽANO to úplne poprelo.

"Informácia, že hnutie OĽANO rokuje o výmene ministerstiev, sa nezakladá na pravde," informoval mediálny tím OĽaNO.


Paradoxne ale dve hodiny po tom, čo sme obdržali túto informáciu, prišla správa od hnutia Sme rodina a tí tvrdia, že rokovania sú v plnom prúde a nevylúčili ani to, že ministrom pôdohospodárstva by sa mohol stať spomínaný Jaroslav Karahuta.

"Všetky aj z uvedených možností sú otvorené a sú predmetom koaličných rokovaní. Zatiaľ to nebudeme bližšie špecifikovať," uviedlo tlačové oddelenie hnutia Sme rodina.

S kým teda rokujú nevieme. Každopádne o výmenu ministerstiev nemajú záujem ani v SaSke a ani strane Za ľudí.

"Naši nominanti na ministerstvách si plnia svoj program, majú toho mnoho rozpracovaného a patria k najlepšie hodnoteným. Nevidíme dôvod to meniť," konštatujú v stanovisku liberáli.


"Strana Za ľudí neplánuje žiadne výmeny rezortov - máme rozpracovné mnohé projekty na našich ministerstvách," uzavrela strana Za ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy