Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Počty obetí obchodníkov s bielym mäsom z roka na rok narastá. Môže za to aj nedostatok práce či sociálny status
Zdielať na

Počty obetí obchodníkov s bielym mäsom z roka na rok narastá. Môže za to aj nedostatok práce či sociálny status

HUMENNÉ / Príbuzní boli presvedčení, že žena pracuje v bruselskom hoteli a kým ona „zarábala“, starali sa o jej malé dieťa. Ani netušili, že mladá mamička sa stala obeťou obchodovania s ľuďmi. Pre dvojicu páchateľov musela vykonávať sexuálne služby. Za posledné roky počet takýchto obetí stúpa, a to hlavne na východnom Slovensku. A žiaľ, stále častejšie sa medzi nimi objavujú aj deti.


Ponúkli jej strechu nad hlavou a jedlo a to stačilo na to, aby sa mladá mamička stala obeťou obchodovania s ľuďmi. Keď s prostitúciou chcela prestať, vyhrážali sa jej a psychicky ju týrali.


"Ona má tu dcéru, no a ja som ju zobral na seba. Už dva roky. Povedala, že robí v hoteli. Ešte ukazovala mi ten hotel," opísal situáciu príbuzný Adam.



"Košičanka mala mladej žene „dohadzovať" náhodných klientov a mesačne takýmto spôsobom zarobiť okolo 1000 eur. Všetky peniaze samozrejme odovzdávala," informovala policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.

Za posledné tri roky zo 150 obetí bolo až 75 z východu. Dôvodom je sociálny status a málo pracovných miest.

"Predispozíciu stať sa obeťou obchodovania s ľuďmi majú adolescenti, ktorí končia školu. Snažia sa dokázať rodičom, že sú sebestační," objasnila psychologička Barbora Bérešová.


"Sú zneužívané lacnými inzerátmi, za fantastických podmienok, bez toho, aby ste niečo poznali a vedeli, vám zabezpečíme prácu..." skonštatoval riaditeľ Odboru prevencie kriminality ministerstva vnútra Jozef Halcin.

Obeťami obchodovania s ľuďmi sa stále častejšie stávajú aj deti, a to hlavne vo veku 11 až 13 rokov, pričom nápomocné sú pre nich sociálne siete plné fotografií a informácií. "Tak vie veľmi presne zacieliť a povedať to, čo tá obeť chce počuť a takýmto spôsobom zlákať," dodal Halcin z odboru prevencie kriminality.

Problematikou sa zaoberá aj Národný program ochrany detí pred násilím. "Detí sa môže dotknúť bez toho, aby si v počiatkoch uvedomovali, že to násilie je. Mám na mysli napríklad sexuálne vykorisťovanie, žobranie, vykorisťovanie za účelom nútenej práce, nútených sobášov. Je dôležité o tom dávať najavo a všímať si tento problém,"  vysvetlila koordinátorka ocgrany detí pred násilím z Ustredia práce v Humennom Jana Burčičová.

"Pozitívne vplývajú dobré vzťahy v rodine zabezpečenie bezpečia, istoty, obetiam dobre pomáha," uzavrela psychologička Bérešová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy