Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Politici naznačili uvoľňovanie opatrení, odborníci uvažujú o zmenách v Covid automate
Zdielať na

Politici naznačili uvoľňovanie opatrení, odborníci uvažujú o zmenách v Covid automate

BRATISLAVA / Počet hospitalizovaných s ochorením Covid-19 na Slovensku klesá štvrtý deň po sebe, nižšie je aj percento pozitivity PCR testov, u antigénových už dlhodobo nedosahuje ani len jedno percento. Politici čoraz častejšie hovoria o možnosti uvoľňovania niektorých opatrení, či o návrate ďalších ročníkov do škôl. Odborníci na dáta však upozorňujú, že ak sa bude postupovať podľa Covid automatu, treba ho pozmeniť.

​V posledných dňoch konečne pribúdajú dobré správy o vývoji pandémie na Slovensku. Kleslo reprodukčné číslo a klesá počet pacientov v nemocniciach. "Mesiac už klesáme vo veľmi kritickom parametre, ktorým je počet hospitalizovaných. O tisíc pacientov máme v nemocniciach menej ako sme mali na začiatku marca, keď to bolo najhoršie," vyjadril sa dátový analytik Ivan Bošňák. Hovoríme o pacientoch s potvrdeným ochorením Covid-19, ktorých počet aj v sobotu, už štvrtý deň po sebe klesol, tentoraz o viac ako sto ľudí.


Situácia v nemocniciach je však v rámci Slovenska veľmi rozdielna. Kritický je najmä sever Slovenska. No a stále je aj priveľa hospitalizovaných v kritickom stave. Na pľúcnu formu ochorenia Covid-19 stále zomiera priveľa ľudí, denne viac ako 70, v nedeľu Slovensko zrejme v celkovom počte prekročí hranicu 10-tisíc obetí. Podľa dátového analytika sa tento stav nezlepší ešte celý apríl a máj. Dobrou správou ale je, že nám klesá 7-dňový priemer infikovaných.

Spolu s tým ako pribúdajú dobré správy o vývoji ochorenia Covid-19 na Slovensku sa však vynárajú pripomienky k aktuálnemu Covid automatu. "Náš automat nebol nikdy vyskúšaný vo fázach uvoľňovania. To znamená, že nevieme presne, čo sa stane. Z tohto dôvodu by som celkového hodnotenia, za akých podmienok by sme mali uvoľňovať, zakomponoval aj percento preočkovanosti populácie," uviedol Martin Smatana, exriaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR.

"Vyhodnocuje situáciu za posledné 2 týždne, ale upravuje opatrenia, ktoré budú platiť najbližšie týždne v budúcnosti. Z tohto pohľadu napr. hospitalizácie sú pohľadom späť a mali by sa používať v minimálnej miere. Namiesto toho chýba počet testov, ktoré vykonávame," skonštatoval na margo Covid automatu Richard Kollár, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK. No a zatiaľ, čo pred dvoma týždňami vtedy zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger hovoril, že všetky nastavenia sú dobre, dnes už od členov konzília a pandemickej komisie zaznieva, že o istých zmenách diskutujú. O akých - to zrejme bude jasné po Veľkej noci.





Súvisiace články

Najčítanejšie správy