Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Iniciatívu Klíma ťa potrebuje v parlamente podporila väčšina poslancov. Nevyhovela však požiadavkám
Zdielať na

Iniciatívu Klíma ťa potrebuje v parlamente podporila väčšina poslancov. Nevyhovela však požiadavkám

BRATISLAVA / Marcová schôdza parlamentu pokračuje. Poslanci mali po týždňovej prestávke pred sebou ešte okolo 20 bodov - vrátane uznesenia k iniciatíve Klíma ťa potrebuje, ktorú podpísalo vyše stotisíc občanov.

Upokojenie situácie v koalícií umožnilo opätovné fungovanie parlamentu. Zákony prechádzajú. Jeden z kľúčových bodov dnešného dňa v parlamente je uznesenie k petícii Klíma ťa potrebuje. 

Petíciu Klíma ťa potrebuje podpísalo viac ako 130 tisíc ľudí, pretože si uvedomujú, že situácia je vážna. Štáty musia začať robiť opatrenia, aby sme dopady zmiernili a "neuvarili sa". Na Zemi postupne pribúdajú miesta, kde sa pomaly nebude dať žiť, nebude tam pitná voda, nebudú tam potraviny. Takéto dôsledky môžu spôsobiť, že celé národy sa dajú do pohybu. Parlament túto iniciatívu podporil výraznou ústavnou väčšinou. V Národnej rade však z iniciatívy nevyhoveli všetkým požiadavkám. Podporili uznesenie, ktoré však nemá záväzky a neprijali ani vyhlásenie stavu klimatickej núdze.

"Žiaľ, napriek prísľubom Národná rada Slovenskej republiky neschválila návrh na vyhlásenie klimatickej núdze, jednu z hlavných požiadaviek petície Klíma ťa potrebuje. Klimatická kríza trápi Slovensko už teraz. Rozsiahle suchá, striedané prívalovými dažďami ničiacimi majetok ľudí aj infraštruktúru, sú len jedným z hmatateľných dôsledkov klimatickej zmeny. Parlament si z petície spravil papierového tigra, ktorý síce berie na vedomie niektoré požiadavky, no vládu Slovenskej republiky nezaväzuje k minimálnym krokom, ktoré, ako krajina, potrebujeme. Boj za ochranu klímy však nekončí. Klimatická kríza jednoducho nepočká, aj keď by si to parlament prial," vyjadril sa europoslanec Martin Hojsík. 

Iniciatíva Klíma ťa potrebuje nie je s výsledkom v parlamente spokojná. “S prijatým uznesením nemôžeme byť spokojní. V petícii sme hlasom tisícov obyvateliek a obyvateľov Slovenska žiadali vyhlásenie stavu klimatickej núdze, skorší termín uhlíkovej neutrality aj dôslednú stratégiu, ako ju dosiahnúť. Väčšina poslancov tento hlas nevypočula,” povedal iniciátor petície Jakub Hrbáň. Prekvapivým pre nich bol aj konečný postoj strany SaS. "Aj keď je ich postoj dlhodobo známy, ale predpokladali sme, že strana vypočuje žiadosť občianok a občanov po jasnom a dátami podloženom pláne a stratégii. O to viac nás mrzia informácie, že strana aktívne bránila naplneniu požiadaviek petície,” povedal iniciátor petície Jakub Hrbáň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy