Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cyklistika môže dostať nový rozmer: Na cyklodopravu má ísť 100 miliónov eur
Zdielať na

Cyklistika môže dostať nový rozmer: Na cyklodopravu má ísť 100 miliónov eur

BRATISLAVA / 100 miliónov eur má ísť ďalšie roky na cyklodopravu a cykloturistiku u nás. A to vďaka peniazom z plánu obnovy Európskej únie. Keď to samozrejme nespackáme. V čom sme na Slovensku v rámci eurofondov špecialisti. Pomocnú ruku chcú preto ministerstvám a úradníkom podať odborníci.

Aby to na Slovensku nebol takýto cyklohardcore, má tomu pomôcť celkom slušný obnos peňazí z plánu obnovy európskej únie. Cyklokomunita takýto nebývalý balík peňazí víta, jedným dychom ale dodáva, že je nutné, aby to neskončilo len pritom objeme. "Potrebujeme vedieť aké a kde cyklo stavať," hovorí prezident Cyklokoalície Dan Kollár. 

Cyklo nadšenci preto v hromadnej pripomienke žiadajú reformné kroky na to, aby sa s cyklodopravou systematicky pracovalo. Odporúčajú napríklad využitie dát o mobilite. "Dnes už tie technológie, na základe toho vieme odhadnúť, kde ich stavať a tak," hovorí Kollár. 

V pripomienkach nájdete aj celkový rozvoj cykloinfraštruktúry, či vzdelávanie zamestnancov verejnej správy v tejto oblasti. "Je potrebné výrazne posilniť kapacity na ministerstve dopravy, ktoré je gestorom tohto a ktoré by malo mať istú vlastnú autoritu vychádzajúcu z tohto a malo by byť nápomocné týmto samosprávam," hovorí Kollár. 

Nemali by chýbať ani prístrešky pri železničných staniciach, či iných dopravných uzloch. Toto napríklad využili už v Cíferi, kde postavili štyri cykloprístrešky pre 100 bicyklov. Takto by to mohlo ísť všade, nie len v obci, kde je starosta Maroš Sagan, teda menovec nášho slávneho cyklistu. Koniec koncov aj vďaka Petrovi Saganovi začala byť cyklistika na Slovensku veľmi populárna aj pred lockdownom, že to nie je u nás optimálne vedia cyklisti mladší, aj starší.

Odborná verejnosť je momentálne v komunikácii s troma ministerstvami. Najmä však dopravou. "To je aj pointa, aby o tom rozhodovali ľudia, čo tým žijú," informuje hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf.

Zároveň by bolo dobré rozdeliť a nerobiť duplicitne projekty, tak aby sa nekrížil plán obnovy s klasickými eurofondami. Financie sú v Bruseli nachystané. Dobrým príkladom ide aj samotný Brusel, kde lockdown a slabšiu premávku využili na rekonštrukcie a budovanie cyklochodníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy