Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stavbu novej tatranskej zubačkovej trate komplikuje sneh a poriadna zima
Zdielať na

Stavbu novej tatranskej zubačkovej trate komplikuje sneh a poriadna zima

VYSOKÉ TATRY / Tatry sú ešte stále zasypané množstvom snehu. Ale ani to nebráni robotníkom, aby v náročnom zimnom teréne dostavali úplne novú trať pre modernú tatranskú zubačku. Aby mohli na niektorých vyššie položených miestach pracovať, museli si obrovské biele kopy zimnej nádielky zo staveniska najprv vyviezť.

Nová zubačka čaká na svoje koľaje v teple v popradskom depe, no a zatiaľ stavbu jej novej ozubnicovej trate komplikuje sneh a poriadna zima. Kým všade naokolo to už začína pripomínať jar, na štrbskom plese to tak vôbec nevyzerá. Muži museli ručne odpratať obrovské množstvo snehu, aby sa mohli položiť nové koľajnice. "No odpratali sme 4 a pol kilometra, denne sme robili po 500 metrov, bolo tu asi 80 cm snehu a poviem Vám aj riadna zima," hovorí robotník Andrej Gombár. "Bola tu fujavica, museli sme robiť, aby nám bolo teplo," hovorí robotník Marián Mister. 

Stará trať sa vytrhala, koľajnice sú úplne nové

Pracuje sa v mimoriadne náročnom teréne s vysokým sklonom, kde už je aj tak zložité dovážať materiál a je komplikovaný aj pre ťažké stroje.

Je koniec marca a bojujú ešte s jedným problémom

"Tento rok nám to mimoriadne komplikuje bohatá snehová nádielka," informuje hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achberger. Takmer týždeň trvalo, kým nákladiaky vyviezli masy snehu z koľajiska

Najskôr sa pracovalo v tých nižších polohách, kde to počasie dovolilo. A postupne sa prace presúvajú do vyšších polôh. "Dokopy musíme vybudovať 4,7 a chýba im už asi iba kilometer," hovorí Achberger.

Robotníci, ktorých ruky v mnohých prípadoch nahradili prácu strojov pre zložitý terén, sa po dokončení prác plánujú na novej zubačke previezť. Stať by sa tak malo na prelome mesiacov máj a jún. "Jasné, prídeme skontrolovať, či sme svoju robotu urobili dobre," hovorí jeden z robotníkov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy