Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Týranie v domove dôchodcov: Vyšetrovateľ už vedie trestné stíhanie, páchateľom hrozí až 15 rokov za mrežami
Zdielať na

Týranie v domove dôchodcov: Vyšetrovateľ už vedie trestné stíhanie, páchateľom hrozí až 15 rokov za mrežami

BRATISLAVA / Nahlásené týranie seniorov v domove dôchodcov v bratislavskom Ružinove už vyšetruje polícia. TV JOJ o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Páchateľom hrozí v prípade preukázania viny až pätnásť rokov za mrežami.

Polícia prijala v piatok trestné oznámenie v prípade možného týrania seniorov na Pažítkovej ulici v Bratislave. Oznámenie podal starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov, Martin Chren, spoločne s vedením tohto zariadenia. "V danom prípade už vyšetrovateľ PZ vedie trestné stíhanie vo veci zločinu týrania blízkej osoby a zverenej osoby. V prípade preukázania viny hrozí za takéto konanie trest odňatia slobody na 7 rokov až 15 rokov," informovala o prípade policajná hovorkyňa Veronika Martiniaková. 

Podľa doterajších zistených informácii mali doposiaľ neznámi páchatelia fyzicky a psychicky týrať klientov zariadenia. "Bratislavská polícia na prípade intenzívne pracuje a vykonáva všetky potrebné úkony za účelom objasnenia skutku. O konkrétnych úkonoch, vykonávaných políciou, nie je možné v súčasnosti poskytnúť bližšie informácie vzhľadom na citlivosť daného prípadu a možného ovplyvňovania strán trestného konania," dodala Martiniaková. 

Ihneď, ako to procesná situácia vo vyšetrovaní umožní, poskytne polícia viac informácii.

Za múrmi domova dôchodcov sa mali odohrávať zverstvá

Pri slovách o tom, čo sa dialo za múrmi domova dôchodcov v Bratislavskom Ružinove až mrazí. Odopieranie stravy, modriny, popáleniny, preleženiny či sprchovanie v studenej vode. V zariadení zúril Covid-19. Takmer všetci, vrátane personálu sa nakazili, viacerí ťažký priebeh neprežili.

Riaditeľku odvolali. Mestská časť tak do domova poslala ako posilu dočasnú krízovú manažérku aj s jej tímom. Hneď po príchode vedeli, že niečo nie je v poriadku. "Zistila som znaky zanedbávania starostlivosti o klientov," povedala Mária Mattovič Straková. 

Niektorých našla v zúboženom stave. Už pri pohľade na klientov vedela, že to nie je staroba, ani Covid-19, ale týranie. Tých najviac postihnutých nechala okamžite previezť do susedného zariadenia. "Môžem hovoriť o hematómoch, o tržných ranách, o popáleninách a ďalších skutočnostiach, ktoré s týraním vlastne súvisia," priblížila Straková. 

Potvrdili to aj odborníčky z intervenčného tímu ministerstva práce. Spoločne informovali zriaďovateľa a pripravili trestné oznámenie. "V súčasnosti policajti vykonávajú všetky potrebné úkony s cieľom vec náležite objasniť," informovala o prípade polícia. 

Zariadenie muselo dočasne prijať podporný tím ľudí. Kapacita 126 je naplnená ani nie na polovicu. 5 zamestnancov už prepustili. "Aj v prípadoch, keď napríklad odmietli klientku o desiatej dopoludnia prebaliť, hoci to potrebovala, lebo veď prebaľuje sa až o štrnástej," uviedol ako príklad starosta Ružinova Martin Chren. "Kým sa situácia nestabilizuje a nevystavia sa nový tím, nebudeme prijímať nových klientov," vyhlásila Straková. 

Rodiny o ničom netušili 

Rodiny týraných seniorov ostali tým, čo sa s ich najbližšími dialo zarazené. Podľa slov riaditeľky o tom ani netušili. Zariadenie totiž bolo v karanténe už od januára. "Zarazilo ma troška to, že títo ľudia nič nevedeli o tom, mnohí nevedeli nič ani o tom, že zariadenie prešlo covidom, čo je pre mňa nepochopiteľné," poznamenala Straková. 

"Rodinných príslušníkov chcem ubezpečiť, že v tejto chvíli sú všetci klienti DD Pažítková v bezpečí," ubezpečil Chren. Prípad je ešte len na začiatku. Aktuálna riaditeľka nám potvrdila, že trestné oznámenie ešte dopĺňajú. Stále totiž prichádzajú na ďalšie zverstvá, ktoré sa za múrmi domova dôchodcov diali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy