Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bezdomovcovi zmenil život pozitívny test. Starali sa o neho dedinčania a našli mu aj strechu nad hlavou
Zdielať na

Bezdomovcovi zmenil život pozitívny test. Starali sa o neho dedinčania a našli mu aj strechu nad hlavou

ŽABOKREKY NAD NITROU, OKRES PARTIZÁNSKE / V Žabokrekoch nad Nitrou pomohli bezdomovcovi, ktorého koncom minulého roka prepustili z nemocnice. Bol pozitívny a hrozilo, že skončí na ulici. Ujal sa ho starosta, ubytoval ho a spolu s dedinčanmi sa o neho starali. Kým sa vyliečil, našli mu strechu nad hlavou.

V Žabokrekoch nad Nitrou 6. novembra priviezli z nemocnice 60-ročného Jozefa. Operovali mu nohu, strávil tam mesiac a pri prepustení zistili, že má koronavírus. Poslali ho domov a keďže je bezdomovec, nemal kam ísť. Starosta ho však na ulici nechať nechcel. "Keby sme mu neposkytli domov, tak by nám zostal na zastávke," hovorí starosta Žabokrekov nad Nitrou Cyril Cabadaj.

Ubytoval ho teda v kultúrnom dome. Spočiatku sa nedokázal ani pohnúť a preto sa o neho 24 hodín denne staral nielen starosta, ale aj viacerí ľudia z dediny. "Prvých 13 dní bol v karanténe, sme sa o neho starali. Zabezpečili sme mu stravu," hovorí Cabadaj. Karanténa mu skončila, postupne začal chodiť a dostal sa z najhoršieho. "Super, bol som na operácii, super," hovorí Jozef. 

Pán Jozef strávil v kultúrnom dome 134 dní. Starosta mu nakoniec našiel nové bývanie. "Pôjde do domova sociálnych služieb, vybavili sme mu príspevok a zvyšok bude doplácať obec," hovorí Cabadaj. "Teším sa, idem do domova dôchodcov," hovorí Jozef. 

Strechu nad hlavou dostal na svoje meniny a len dva dni pred narodeninami. Starosta hodiny strávené jeho opatrovaním neľutuje. "Toto bolo zo srdca, je to človek a treba ho zachrániť. Bude mi za ním aj ľúto," hovorí Cabadaj. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy