Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Testovanie pred očkovaním konzílium odborníkov neodporúča, napriek tomu vás do niektorých nemocníc bez testu nepustia
Zdielať na

Testovanie pred očkovaním konzílium odborníkov neodporúča, napriek tomu vás do niektorých nemocníc bez testu nepustia

SLOVENSKO / Testovanie na ochorenie COVID-19 pred očkovaním konzílium odborníkov paušálne neodporúča. Napriek tomu sú nemocnice, ktoré pacienta nezaočkujú, ak nemá aktuálny test. Niektorí s tým súhlasia, iní sú prekvapení. Niektorých odborníkov to pobúrilo. Podľa nich tak môže nastať situácia, že niekto nedostane vakcínu, aj keby ju dostať mal.

V lučeneckej nemocnici vás bez negatívneho antigénového testu nezaočkujú. Ten ale nesmie byť starší ako 72 hodín. Podľa riaditeľa nemocnice tým chránia nielen personál vakcinačného centra, ale predovšetkým samotných klientov. "Aby sme nepoškodili pacienta a nezaočkovali takého, ktorý je pozitívny a nespôsobili mu tým oveľa ťažší priebeh ochorenia, ako keď je negatívny. Keď príde pacient, ktorého ideme očkovať a nemá negatívny antigénový test, tak má možnosť prednostne si ho dať urobiť v našej nemocnici," vysvetlil riaditeľ VšNsP Lučenec Július Höffer. 


Myslí si, že nie sú jediným zdravotníckym zariadením, ktoré takto postupuje. "Je na to dokonca presný postup, ktorý vydal hlavný hygienik Slovenskej republiky a podľa toho postupujeme," ozrejmil. Rovnaké interné opatrenie prijali aj v nemocnici vo Veľkom Krtíši.

Lenže úrad hlavného hygienika síce zakázal vstup do zdravotníckeho zariadenia bez testu, no napríklad dôchodca prichádzajúci na očkovanie má výnimku. To, že nemocnica podmieňuje očkovanie antigénovým testom si všimla aj známa epidemiologička. Tvrdí, že to nie je v súlade s platnými nariadeniami. "Štandardný postup, ktorý vypracovalo konzílium odborníkov, jednoznačne hovorí, že sa neodporúča paušálne testovať osoby pred očkovaním," upozornila Adriana Kompaníková. 

A to hneď z niekoľkých dôvodov. Ide primárne o dôchodcov, ktorí majú výnimku z pravidelného testovania, ak nikam nechodia. Majú výnimku zo zákazu vychádzania pri ceste na očkovanie. Test môže ukázať falošnú pozitivitu či negativitu. Po prekonaní COVID-19 môže dlho vykazovať prítomnosť vírusu v tele, čo ale nie je prekážkou. "Hoci jeho klinický stav vôbec nenasvedčuje preto, že by on ochorenie COVID-19 momentálne mal, podmieňovať to tým, že vykonám nejaký test, nie je správne," poznamenala Kompaníková. 

Epidemiologička dodáva, že takto môže byť neprávom upretá vakcína niekomu, kto by ju mal dostať.  "Jedinou kontraindikáciou na podanie očkovacej látky, a aj to je kontraindikácia iba aktuálna, nie trvalá, je zlý klinický stav toho pacienta," upresnila Kompaníková. 

Ministerstvo zdravotníctva sa postavilo medzi obe strany sporu. Tvrdí, že test sa síce pred očkovaním neodporúča, no ani nezakazuje. Nemocnica v Lučenci tak podľa ministerstva nič neporušuje. "V prípade, ak si to lokálna situácia epidemiologická vyžaduje, v tom prípade samozrejme zdravotnícke zariadenia môže vyžadovať takýto krok," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy