Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Končí "misia" z Rumunska. Boli to dni ťažkej práce, ale veľmi dobrých výsledkov, komentujú zdravotníci
Zdielať na

Končí "misia" z Rumunska. Boli to dni ťažkej práce, ale veľmi dobrých výsledkov, komentujú zdravotníci

SLOVENSKO / "Boli to dni ťažkej práce, ale veľmi dobrých výsledkov". Takto komentovali zdravotníci z Rumunska svoju pomoc na Slovensku, o ktorú sme požiadali prostredníctvom Európskej komisie. Práve vďaka tejto spolupráci rumunskej strany, Národného ústavu srdcovo-cievnych chorôb a Univerzitnej nemocnice v Bratislave mohli vzniknúť ďalšie lôžka pre pacientov s ťažkých priebehom COVID-19.

21-dňová misia 8 zdravotných sestier a 5 lekárov z Rumunska sa skončila. "Prišli sme, lebo pomáhať je normálne, to je európska solidarita," prehlásil rumunský lekár Alin Aurel Suciu. Rumunskí zdravotníci spolu s našimi lekári z viacerých oddelení museli v krátkom čase vytvoriť plnohodnotný funkčný tím.

"Máme rovnaké prístroje aj rovnaké ventilácie a vymenili sme si skúsenosti," doplnil Alin Aurel Suciu. "To, čoho sme sa najviac báli, bol spôsob komunikácie, ako toho ošetrujúceho personálu s pacientami, tak aj my navzájom, nakoniec sme zistili, že všetky jazyky, ktoré ovládame, nám pomohli," vyjadrila sa Ingrid Olejárová, primárka OAIM NÚSCH. 

V tíme sa hovorilo rumunsky, slovensky, anglicky, taliansky, ale aj maďarsky. "Ľudia, ktorí pracujú na intenzivkách, pacienti tam väčšinou nehovoria, takže tá komunikácia s pacientom nie je problém," reagoval štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura. 

Učili sme sa vzájomne, hovoria lekári. Inšpiráciou pre Slovákov bol napríklad rumunský pneumológ. "Robil našim pacientom denne bronchoskopické intervencie a naozaj sme mu veľmi vďační, jednak za observáciu pacientov aj za to, že sme sa to naučili," poznamenala Olejárová. 

Kým tu bol rumunský tím, bolo tu 14 pacientov, aktuálne ich je 10. "A postupne sa budeme snažiť týmto pacientom hľadať miesta, respektíve možnože niektorí budú preložení na normálne oddelenie," priblížil Stachura. 

Na Slovensku ale ešte stále ostáva niekoľko zdravotníkov z iných krajín. "Nedávno prišli na Slovensko z Dánska traja lekári a päť zdravotných sestier a z Belgicka jeden lekár, dve zdravotné sestry a vedúci lekárskeho tímu. Títo pomáhajú v Banskej Bystrici," vysvetlila Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

Slovensko naďalej počíta so zahraničnou pomocou a bude prevážať pacientov, ak to bude možné. Stále máme problém s ventilovanými lôžkami, voľných ich máme len 69. "Žiaľ, tá situácia je ale taká, že nemocnice si väčšinou držia tieto lôžka pre svojich pacientov, ktorým sa môže pohoršiť," uviedol Stachura. 

Poľsko preberie ešte jedného pacienta, potom už nebude vedieť pomáhať. "Aktuálne sme mali osem pacientov, ktorých sme previezli mimo hranice Slovenska. Žiaľ, pretože sa zhoršuje situácia v Poľsku, Poľská republika už nie je schopná prijať ďalších pacientov zo Slovenska. Ešte stále máme možnosť prekladať pacientov do Nemecka a potešiteľnou správou je, že jeden pacient by sa mal na Slovensko vrátiť späť a už je vyliečený," doplnil Stachura. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy