Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
V studni odhalili kontaminovanú vodu, obyvatelia obce na Žitnom ostrove sú bez tečúcej vody
Zdielať na

V studni odhalili kontaminovanú vodu, obyvatelia obce na Žitnom ostrove sú bez tečúcej vody

POTÔNSKE LÚKY / Na Žitnom ostrove pravidelné testovanie vzoriek vody odhalilo ďalšiu obecnú studňu s kontaminovanou pitnou vodou. Obyvatelia Potônskej Lúky tak z verejného vodovodu nemôžu piť ani variť.

"Máme vlastnú čističku aj vodovod, tam sme zistili atrazín," uviedol Leonard Flaška, starosta obce Potônske Lúky. Už siedma studňa v dunajskostredskom okrese hlási nebezpečné výsledky. Pitná voda zo 40 metrov hlbokej obecnej studne, ktorá zásobuje obyvateľov Potônskej Lúky cez verejný vodovod, je kontaminovaná. "Doteraz žiaden problém nebol," tvrdí regionálny hygienička RÚVZ Dunajská Streda Rozália Robotková.

"Takéto časované bomby môžu byť ešte na Žitnom ostrove, tu sa zistila koncentrácia prekračujúca najvyššiu medznú hodnotu 0,1 mgr/l o 39 jednotiek," hovorí Michal Deraj, prednosta OÚ Dunajská Streda. 

Vodu z kohútika tak od piatku nesmú používať ani na pitie, ani na varenie. Starosta zabezpečil pre obyvateľov balenú pitnú vodu. "Včera sme to vyhlásili okamžite, keď sme dostali výsledky , ... rozhlas, cez internet, niekde aj osobne," dodal starosta Flaška. 

"Podľa mňa určite sa vyskytuje aj v domácich studniach, takže každý obyvateľ by mal zvážiť, či bude používať vlastnú studňu," tvrdí regionlána hygienička. Problémy s atrazínom v zdrojoch pitnej vody začali na Žitnom ostrove v roku 2018.

"Bohužiaľ, toto je historické dedičstvo socialistického poľnohospodárstva, kedy sa používali tieto pesticídy, dezetyl atrazín. v tomto prípade zrejme v minulosti zakopali, takto sa ich zbavili, niekde do zeme. Môže spôsobiť aj otravu, preto bude potrebné tu namontovať filter s aktívnym uhlím," dodáva Michal Deraj, prednosta OÚ Dunajská Streda. 

Pre obec s takmer 300 obyvateľmi to znamená 40 tisíc eurové finančné zaťaženie. "Čakáme na to, aby som získal peniaze," dodáva starosta obce. Od pondelka bude v uliciach premávať aj cisterna s pitnou vodou

Súvisiace články

Najčítanejšie správy