Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zlá správa pre motoristov: Ceny palív porastú najvyššie od začiatku pandémie
Zdielať na

Zlá správa pre motoristov: Ceny palív porastú najvyššie od začiatku pandémie

BRATISLAVA / Útok na ropné zariadenia v Saudskej Arábii, nezhody medzi najväčšími producentmi čierneho zlata a záblesk oživenia globálnej ekonomiky, vyhnali ceny ropy na najvyššiu úroveň od začiatku pandémie. No kým pre krajiny OPEC je to šanca dohnať straty za posledné mesiace, motoristov tieto správy určite nepotešia.

Stretnutie najväčších producentov ropy a Ruska neprinieslo očakávané navýšenie dennej ťažby. Keďže na trh sa v blízkej budúcnosti nedostane viac čierneho zlata, jeho ceny na svetových trhoch začali rásť. Tento trend by sa mal zachovať aj počas najbližších týždňov, aj keď tempo zdražovania bude o niečo miernejšie ako doteraz. Ďalšou správou, ktorá určite nepoteší motoristov je fakt, že popri drahšej rope klesá hodnota eura, čo tlačí nahor ceny palív. Preto je pravdepodobné, že sa čoskoro dostaneme na úroveň nad 1,35 eura za benzín a 1,18 pri nafte.

"Ten rast cien palív nebude okamžitý, ale začne sa až v priebehu nasledujúcich dní, najneskôr v polovici marca, čiže motoristi pravdepodobne ešte budú mať možnosť natankovať plnú, kým ten rast začne. Počas leta alebo v druhej polovici roka by to už nemalo byť také dramatické," uviedol analytik Harbull oil fund Tomáš Mikulík.

Krajiny OPEC ani Rusko totiž nechcú prísť o svoj podiel na trhu a začnú ťažiť zase o niečo viac. Vo svete je totiž viacero ďalších producentov, ako Amerika, Kanada alebo Brazília, ktorí by dieru na trhu určite radi zaplátali svojou ropou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy