Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Súd prepustil Moniku Jankovskú na slobodu
Zdielať na

Súd prepustil Moniku Jankovskú na slobodu

Archívna reportáž

TRENČÍN / Monika Jankovská je voľná, takýto verdikt vyriekol sudca okresného súdu v Trenčíne. Bývalú štátnu tajomníčku najprv prepustil z väzby Najvyšší súd, no minulý štvrtok ju pred väzenskou nemocnicou zadržala polícia v súvislosti s kauzou Fatima. Zrútila sa a skončila na psychiatrii. Podľa všetkého tam ešte niekoľko dní zostane.

Jej právnik Peter Erdös uviedol, že hoci rozhodnutie nie je právoplatné, znamená to, že by mohla opustiť nemocnicu aj hneď. Jankovská však aj naďalej zostáva hospitalizovaná v trenčianskej nemocnici na psychiatrii, kde ju strážia policajti. Bývalá štátna tajomníčka na súde nebola prítomná, keďže podľa jej advokáta nie je spôsobilá. V danej veci by mal rozhodovať ešte Krajský súd v Trnave.

Jankovská sa po zadržaní pre kauzu Fatima zrútila

Moniku Jankovskú zadržala polícia pre kauzu trenčianskeho baru Fatima vo štvrtok 4. marca. Vyšetrovateľ prípadu uviedol, že existujú obavy, že by mohla ovplyvňovať svedkov alebo spoluobvinených a pokračovať v trestnej činnosti. „Treba zároveň k tejto trestnej veci povedať, že väčšina z obvinených s výnimkou jedného, je na slobode,“ povedal Jankovskej právnik Peter Erdös. Jej zástupca tiež zdôraznil, že Jankovská je v zlom psychickom stave a „zrútila sa“. Požiadal preto vyšetrovateľa, aby obvinenú previezli na vyšetrenie do Fakultnej nemocnice v Trenčíne. Vyšetrovateľ tejto žiadosti vyhovel.  Erdös pre TV JOJ uviedol, že v takom zlom stave ju ešte nevidel.

Kauza Fatima

kauze Fatima polícia obvinila Annu Ž., Milana Ž., Petra V. a Moniku J. Obvinenie sa týka trestnej veci zločinu marenia spravodlivosti a prečinu krivej výpovede a krivej prísahy. Okrem spomínaných je obvinený aj doterajší svedok v kauze Michal V. Obvinení mali vyfabulovať tvrdenia, že Jankovská nemala nič spoločné s kauzou Fatima ani s údajnými miliónovými úplatkami od vtedajšieho údajného bossa podsvetia Petra Čongrádyho. Jankovská obvinenia odmieta. Podľa svedkov v kauze Fatime Jankovská pomohla v minulosti získať Petrovi Čongrádymu lukratívny pozemok v Trenčíne za úplatok tri milióny slovenských korún.

Jankovskú s Molnárom zadržali v rámci akcie Búrka

Bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú a exsudcu Richarda Molnára zadržali v marci 2020 v rámci akcie Búrka, ktorá bola zameraná na korupčnú trestnú činnosť sudcov. Odvtedy sú bývalá štátna tajomníčka a sudca stíhaní väzobne. Jankovská je obvinená zo zločinu prijímania úplatku a zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Stíhaná je aj v súvislosti s kauzou zmeniek TV Markíza, a to za zločin prijímania úplatku a zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa spáchaného formou účastníctva v štádiu pokusu s trestnou sadzbou 10 až 20 rokov. Moniku Jankovskú museli 31. januára tohto roku eskortovať z banskobystrickej väznice do nemocnice. Dôvodom prevozu bolo nadmerné užitie liekov proti úzkosti. Exsudca Richard Molnár je obvinený z prijímania úplatkov a zasahovania do nezávislosti súdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy