Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zlato pre našu krajinu! Petra Vlhová vyhrala obrovský slalom SP v Jasnej
Zdielať na

Zlato pre našu krajinu! Petra Vlhová vyhrala obrovský slalom SP v Jasnej

Archívna reportáž

JASNÁ / Neúspešné obrovské slalomy z tejto sezóny hodila za hlavu a na domácom snehu predviedla fantastický výkon. Reč je slovenskej lyžiarke Petre Vlhovej, ktorá v obrovskom slalome Svetového pohára v Jasnej vybojovala prvé miesto. Druhá skončila Alice Robinsonová, tretia Mikaela Shiffrinová. Slovenská lyžiarka v celkovom poradí SP znížila stratu na Laru Gutovú-Behramiovú.

Zlato pre našu krajinu! Slovenka Petra Vlhová sa vrátila do absolútnej špičky v obrovskom slalome, keď sa po famóznom výkone v prvom aj v druhom kole stala absolútnou víťazkou nedeľňajšej súťaže. Na domovskom kopci pod Chopkom dosiahla 25-ročná Liptáčka vôbec najlepší výsledok v tejto sezóne. Dosiaľ ním bolo tretie miesto z úvodného "obráku" súťažnej zimy v októbri v rakúskom Söldene a v decembri vo francúzskom Courcheveli.

"Je pre mňa veľmi ťažké hovoriť v tejto chvíli. Niečo úžasné, čo sa mi dnes podarilo. Všetci, čo sledujú náš šport, vedia, že v predchádzajúcich pretekoch v obrovskom slalome som nesúťažila na dobrej úrovni, mala som menšiu krízu. Na svojej domácej trati som sa však snažila zajazdiť čo najlepšie. Bol to môj sen a podarilo sa mi ho naplniť. Ani neviem, čo ešte môžem povedať," uviedla Vlhová v prvej televíznej reakcii pre FIS. 

Vlhová dosiahla v súčte oboch kôl víťazný čas 2:16,66 min a o 16 stotín sekundy zdolala Novozélanďanku Alice Robinsonovú. Tretia skončila Američanka Mikaela Shiffrinová s mankom 37 stotín. Shiffrinová bola líderka po prvom kole, ale až jedenásty najlepší čas v druhom kole ju obral o víťazné double v Jasnej, keďže v sobotu triumfovala v slalome. Marte Bassinovej stačila aj štvrtá priečka (+0,96 s) na definitívny zisk malého glóbusu v obrovskom slalome v aktuálnej sezóne. Dvadsaťpäťročná Talianka vyhrala štyri obrovské slalomy a celkovo nazbierala 510 bodov. Poľka Maryna Gasienicová-Danielová útočila z tretieho miesta po prvom kole na pódiové umiestnenie, ale napokon ju postihla menšia športová tragédia. V cieľovom svahu rukou "zavadila" o jednu z bránok a spadla.

Vlhová sa po deviaty raz v tejto sezóne dostala na pódium po pretekoch Svetového pohára, k dvom druhým a dvom tretím miestam pridala piate víťazstvo, ale prvé v obrovskom slalome. Celkovo dosiahla 19. triumf v pretekoch SP, z toho piaty v obrovskom slalome.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy