Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Makó odmieta informácie, že by sa zdržiaval v Dubaji a ukladal si tam peniaze
Zdielať na

Makó odmieta informácie, že by sa zdržiaval v Dubaji a ukladal si tam peniaze

BRATISLAVA / Ľudovít Makó, ktorý bol v piatok podľa informácii TV JOJ vypovedať na Národnej kriminálnej agentúre v kauze Mýtnik, odmieta informácie o tom, že sa zdržiava dlhodobo v Dubaji, a že si tam odkladá peniaze.

Ľudovít Makó tri hodiny vypovedal ku kauze Mýtnik, v ktorej figuruje aj obvinený podnikateľ Jozef Brhel a bývalý Šéf Finančnej správy František Imrecze. Podľa informácií TV JOJ výpoveď má súvisieť práve so skutkami, z ktorých je obvinený jeho bývalý šéf. Približne po pol hodine po skončení výsluchu vyšiel cez zadný vchod budovy kajúcnik Makó.

"Nemôžem vám nič povedať k trestnému konaniu," uviedol Makó. Podľa informácií TV JOJ ale vypovedal ku kauze Mýtnik, v ktorom je obvinený aj bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze. "Vôbec nemôžem naznačiť nič," dodal Makó. Na otázku TV JOJ, či sa zdržiava v Dubaji, odpovedal takto: "Treba si uvedomiť, že nie je správne pýtať sa alebo medializovať, kde sa ja zdržiavam." Makó informácie o tom, že si odkladal peniaze v Dubaji, označil za fabulácie. "Ide o fabulácie, ktoré ja nebudem komentovať."

Okrem Ľudovíta Makóa na prezídiu vypovedalo aj ďalšie zvučné meno - Obvinený Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Bödöra ráno eskortovali z väzby a vypovedať mal v kauze Očistec. Ide o kauzu, kde je sám obvinený. Podľa vyšetrovateľov má práve on stáť na čele zločineckej skupiny zloženej z bývalých policajných funkcionárov. Bödör je okrem kauzy Očistec obvinený aj v prípade Dobytkár.

​Makó je kľúčovým svedkom v kauzách Očistec a Judáš

Bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó je kľúčovým svedkom policajných káuz Očistec a Judáš. Do rúk polície sa dostal vlani 17. septembra, keď si pre neho prišli kukláči s vrtuľníkom rovno do jeho domu v Jelenci pri Nitre. Makó je obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu obmedzovania osobnej slobody a obzvlášť závažného zločinu vydierania. Spolupracovať mal tiež s bratislavskou skupinou takáčovcov. Makó sa hneď po zadržaní rozhodol spolupracovať s políciou, na základe čoho ho dozorový prokurátor v novembri prepustil na slobodu. 

Aj na základe výpovedí Ľudovíta Makóa či dnes už nebohého Františka Böhma, skončili vo väzbe údajní členovia komanda nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra z radov niekdajších vysokopostavených policajných funkcionárov. Makó svedčí aj v akcii Judáš, v ktorej bol obvinený z úplatkárstva už tiež nebohý exprezident policajného zboru Milan Lučanský a viacerí príslušníci polície, tajnej služby či bývalý námestník Finančnej správy.

Akcia Judáš

NAKA obvinila v decembri 2020 v rámci akcie Judáš pôvodne osem osôb. Trestná činnosť sa týka najmä korupcie. Jedna osoba bola obvinená aj z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti, vydierania a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Išlo o osoby, ktoré v minulosti pôsobili vo vysokých funkciách Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby a Kriminálneho úradu finančnej správy. Podľa vyšetrovateľa sa trestnej činnosti mali dopúšťať dlhodobo a minimálne v ôsmich skutkoch. Obvinený bývalý policajný prezident Milan Lučanský koncom decembra 2020 zomrel po pokuse o samovraždu v Prešovskej väznici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy