Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľudovít Makó na poslednom výsluchu NAKA: Slovo "unúvanie" malo špecifickú rolu
Zdielať na

Ľudovít Makó na poslednom výsluchu NAKA: Slovo "unúvanie" malo špecifickú rolu

BRATISLAVA / Podľa bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, státisícové úplatky, ktoré vyberali obvinení v prípade Judáš od podozrivých podnikateľov za krytie ich daňovej trestnej činnosti, mali svoje špecifické pomenovanie. Makó to vysvetlil na ostatnom výsluchu na Národnej kriminálnej agentúre.

Pred rokmi najsilnejší muž finančnej správy, ktorý šéfoval daňovým kriminalistom.  Dnes kajúcnik, ktorý vypovedá o najrozsiahlejšej trestnej činnosti páchanej vo Finančnej správe, z ktorej si sám s komplicmi údajne mal urobiť svoj miliónový biznis.

Na otázku či má odložené milióny eur v Dubaji Makó odpovedal,  "prepáčte, ja sa k ničomu nebudem vyjadrovať, telefonujem," povedal Makó pred výsluchom so zamknutou obrazovkou na displeji.

Na poslednom výsluchu na NAKA, pred ktorým ho zastihla TV JOJ, vysvetľoval okrem iného aj to, ako nazývali v skupine jeho ľudia úplatky, ktoré im ochotne platili podozriví podnikatelia. Zo strachu pred hroziacimi raziami kriminalistov a blokovaniu účtov a majetku. "Unuvácia znamená, že sa už niekto unúval niečo pre podnikateľa spraviť," vysvetloval Makó.

Jeden z podnikateľov im za ne mal dať 200-tisíc eur, no pôvodne žiadali 400-tisíc.  "V roku 2019 ma kontaktoval Milan Lučanský s tým, že policajti z protizločineckej z NAKA v Nitre, začali stíhanie pre vydieranie podnikateľa,"  uviedol Makó.

Ľudovít Makó bol podozrivý spolu s komplicmi z tajnej služby. "Kontaktoval som Borisa Beňu a Petra Gašparoviča. Na stretnutí som im to povedala s tým, nech peniaze podnikateľovi vrátia. Bolo mi povedané, že nič sa vracať nebude. Je to za "unuváciu," pokračoval v tvrdeniach kajúcnik.


Boris Beňa bol v tom čase námestníkom SIS, Milan Lučanský prezidentom polície, Peter Gašparovič šéfom kontrarozviedky SIS a Makó šéfoval daňovým kiminalistom. "Motív je myslím si, že z hľadiska výpovede akéhokoľvek svedka nie až taký rozhodujúci. Podstatné je, či tie okolnosti, ktoré prípadne popisuje, akým spôsobom ich zažil a ako to vie opísať," informoval obhajca Peter Erdös.

NAKA pokračuje vo vyšetrovaní obvinených policajtov, príslušníkov SIS a úradníkov Finančnej správy, napríklad aj výsluchmi svedkov z radov polície. 




Najčítanejšie správy