Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vážne rozpory v rámci vládnej koalície pokračujú
Zdielať na

Vážne rozpory v rámci vládnej koalície pokračujú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koaličná kríza sa prehlbuje. Richard Sulík už otvorene hovorí o výmene na poste premiéra, čo by znamenalo pád vlády. Aj keď jedným dychom dodáva, že to posledné, čo by chcel, sú predčasné voľby a obnovený kabinet, by mali podľa neho tvoriť súčasné koaličné strany. Ručnú brzdu v konflikte sa snaží zatiahnuť Boris Kollár, ktorý sa pridáva na stranu premiéra Igora Matoviča.

Aj keď premiér Matovič vo svojich hromadiacich sa statusoch tvrdí, že aktuálna kríza súvisí s jeho rozhodnutím nakúpiť ruskú neregistrovanú vakcínu, šéf liberálov, ale aj Veronika Remišová zo strany Za ľudí tvrdia, že problém je omnoho hlbší a Sputnik je len vrcholom ľadovca.

Matoviča vinia z toho, že nie je spôsobilý viesť krajinu a jeho štýl vládnutia je neudržateľný. Sulík vypenil na ostatnom rokovaní vlády, keď mu opäť neprešiel návrh na všestranejšiu pomoc štátu podnikateľom, ktorí majú pre opatrenia už mesiace zatvorené svoje prevádzky. Hádku s dávkou vulgarizmov potvrdil pre Denník N aj minister obrany Jaroslav Naď, ktorý stojí za Matovičom a Sulíka považuje za vulgárneho rozbíjača koalície.

Takpovediac ručnú brzdu sa rozhodol zatiahnuť šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý si nechal rokovanie o rekonštrukcii vlády až na budúci týždeň. V diskusnej relácii televízie JOJ Na hrane priznal, že dôvodom nie je len Covid u jeho spolustraníkov, ale aj snaha o vychladnutie hláv. Sám je ochotný diskutovať o rekonštrukcii vlády. Rozpad koalície a predčasné voľby si nepripúšťa a v spore s Richardom Sulíkom drží stranu skôr Igorovi Matovičovi.

Pomohol si argumentom Roberta Fica, že obmena premiérov by v súčasnej zlej situácii paralyzovala vládu na dlhšiu dobu. Opozičný Smer posledné dni otočil rétoriku a hovorí, že teraz sú najdôležitejšie ľudské životy. Podobná obmena premiérov sa udiala pred troma rokmi na linke Fico-Pellegrini a vtedy to trvalo presne sedem dní.

Pripomeňme si demisiu Roberta Fica:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy