Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nové pravidlá pre fungovanie škôl. Otvorené budú len pre deti ľudí, ktorí musia ísť fyzicky do práce
Zdielať na

Nové pravidlá pre fungovanie škôl. Otvorené budú len pre deti ľudí, ktorí musia ísť fyzicky do práce

SLOVENSKO / Situácia okolo škôl bola celý deň veľmi nejasná. Ani zriaďovatelia, ani riaditelia nevedeli, čo majú robiť. Pritom mnohé z nich otvorili práve v pondelok. Vysvetlenie ministra školstva prišlo až podvečer. Od stredy školy pre všetkých otvorené nebudú. Doteraz sa pritom prezenčne učilo v materských školách 50-tisíc detí a na základných školách 110-tisíc žiakov.

Materské školy a prvý stupeň základných škôl (ZŠ) budú otvorené pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorí musia pracovať na pracovisku. Uviedol to v pondelok vo video-vyjadrení minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) v súvislosti s aktuálnymi opatreniami týkajúcimi sa škôl.

​Do tejto kategórie nepatria len zamestnanci kritickej infraštruktúry, ale aj policajti, predavači a predavačky, učitelia v materských školách, na prvom stupni základných škôl, cestári, zamestnanci odpadového hospodárstva, technických služieb a podobne. „Pre týchto rodičov budú otvorené MŠ a prvý stupeň ZŠ aj naďalej," ozrejmil šéf rezortu školstva.

Opatrenia vyplývajú z rokovania vlády, ktoré sa uskutočnilo v nedeľu 28. februára. Gröhling dodal, že rodičia, ktorých sa to týka, budú môcť nájsť potrebné potvrdenie v rozhodnutí ministra, ktoré zverejní rezort na svojej webovej stránke. Tlačivo od ministerstva školstva zákonný zástupca vypíše a odovzdá škole.

Poprel fámy o otvorení všetkých škôl 

Minister poprel aj fámy o otvorení všetkých materských a základných škôl, a to vrátane druhého stupňa ZŠ. Priblížil, že počet detí, ktoré sa dnes prezenčne vyučovali v materských školách, je okolo 50-tisíc. Ide teda o 28 percent detí, ktoré navštevujú materské školy. V prípade prvého stupňa ZŠ išlo dnes o 110-tisíc detí, čo je menej ako 50 percent všetkých detí.

„Z toho vyplýva, že materské školy a základné školy prvého stupňa navštevujú prioritne deti práve aj týchto rodičov, ktorí nemajú iný spôsob, ako vykonávať svoje zamestnanie,“ vysvetlil. Podotkol, že je výrazný predpoklad, že tieto čísla budú, pravdepodobne, mierne klesať, keďže školy budú od rodičov vyžadovať potvrdenie. Školy by však mali ostať v tom istom režime, v akom fungujú doteraz.

Naďalej tiež platí, že jeden z rodičov sa musí preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19, nie starším ako sedem dní. Negatívny test musí mať aj žiak vo veku od druhého stupňa vyššie. Ide o žiakov, ktorí sa v škole stretávajú v skupine po päť s učiteľom, a to z dôvodu, že sa nemôžu učiť dištančne online. Negatívnym testom sa majú naďalej preukazovať aj študenti stredných zdravotníckych škôl a žiaci končiacich ročníkov stredných škôl.

Gröhling dodal, že sa ponecháva možnosť ostať doma, ak sa nepretestuje zákonný zástupca či žiak, ktorý potrebuje negatívny test. „Žiak sa po nenastúpení vzdeláva dištančne, alebo má ospravedlnenú absenciu a rodičia túto možnosť môžu reálne využiť,“ povedal.

Škola v čiernom okrese môže ostať otvorená pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry

Škola, ktorá sa ocitne v „čiernom okrese“, má podľa ministra Branislava Gröhlinga tri možnosti. Ako uviedol vo svojom video-vyjadrení, jednou z nich je pokračovať v prezenčnej výučbe pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry a pre všetkých tých rodičov, ktorým neumožňuje povaha ich práce pracovať z domu a budú mať o tom potvrdenie od zamestnávateľa.

Riaditeľ školy v čiernom okrese môže tiež so súhlasom zriaďovateľa po zasadnutí krízového štábu a zistení záujmu rodičov prerušiť školské vyučovanie a prejsť na dištančnú výučbu. V rámci tretej možnosti o zatvorení školy rozhodne Regionálny úrad verejného zdravotníctva SR. Stupeň výstrahy pre okresy definuje uznesenie vlády SR každú stredu.

Minister podotkol, že v čiernom okrese sa môže naďalej konať prezenčná výučba v materskej a základnej škole pre kritickú infraštruktúru, teda napríklad pre zdravotníkov, policajtov a ostatné profesie. Žiak či učiteľ môže cestovať do školy z čierneho okresu. Ide totiž o výnimku zo zákazu vychádzania s daným testom.

Ministerstvo plánuje školám uľahčiť vykazovanie na preplácanie testov. Nové tlačivo by malo byť zverejnené v nasledujúcich dňoch. Tlačivo, ktoré mali školy posielať, aby dostali zaplatené za testovanie, rezort z webstránky ale stiahol. Školy za každého pretestovaného dostávali päť eur.

"Poslednou možnosťou je, že RÚVZ rozhodne o zatvorení školy alebo triedy podľa školského semaforu a škola prejde na dištančné vzdelávanie,“ priblížil minister školstva. Pri tejto možnosti je ale potrebné rozlišovať, či RÚVZ vydalo odporúčanie alebo rozhodnutie. Rozhodnutie je pre školy záväzné, odporúčanie záväzné nie je. Zároveň, čo sa týka žiakov a učiteľov, na cestu do školy im platí výnimka zo zákazu vychádzania, s podmienkou negatívneho výsledku testu.

Potrebný je test rodiča nie starší ako 7 dní 

V platnosti naďalej ostáva, že jeden zákonný zástupca žijúci s dieťaťom v spoločnej domácnosti musí mať negatívny test nie starší ako 7 dní. Po starom zostáva aj možnosť vyučovania pre žiakov na druhom stupni základných škôl v skupinách 5+1, naďalej je umožnené vzdelávanie aj pre študentov stredných zdravotníckych škôl a žiakov končiacich ročníkov stredných škôl za pôvodných podmienok. „V prípade ak sa nechce pretestovať zákonný zástupca alebo starší žiak, môže ostať na dištančnom vzdelávaní, bude mu umožnená ospravedlnená absencia“ doplnil Gröhling.

Naďalej však rezort školstva pracuje na tom, aby bol dostatok ochranných prostriedkov pre učiteľov. Pred dvoma týždňami ministerstvo školstva v spolupráci s rezortom vnútra zabezpečilo 135 000 kusov respirátorov FFP2. K dnešnému dňu bolo vyexpedovaných ďalších 270 000 ks respirátorov FFP2 na okresné úrady v sídle kraja, kde si ich školy môžu vyzdvihnúť. Okrem toho rezort školstva požiadal Správu štátnych hmotných rezerv SR aj o zabezpečenie ďalších respirátorov, ktoré by mali byť distribuované v najbližších dňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy