Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko urgentne potrebuje lekárov. Posily zo zahraničia ale nevyužívame
Zdielať na

Slovensko urgentne potrebuje lekárov. Posily zo zahraničia ale nevyužívame

BRATISLAVA / Slovensko urgentne potrebuje lekárov. Chýbali nám aj pred pandémiou a teraz ešte oveľa viac. O personál sme preto požiadali iné krajiny. Síce sú tu lekári, ktorí by mohli nastúpiť ihneď, lenže pracujú ako stavbári, zvukári, upratovačky alebo aj učiteľky tanca pri tyči - a to len preto, že sú zo zahraničia.

Manučechr Burchanov pochádza z Tadžikistanu. Na Slovensku žije s prestávkou už takmer 14 rokov. V Tadžikistane vyštudoval medicínu. "Mám za sebou 1600 zákrokov a na Slovensku? Ani jeden," povedal Manučechr Burchanov, lekár z Tadžikistanu. Napriek tomu, že sa snaží od začiatku pobytu stať sa lekárom aj tu, podarilo sa mu to až v decembri, ked zložil skúšku. Tie sú podľa Medzinárodnej asociácie lekárov také prísne, že s nimi majú problémy aj naši lekári.

Manučechrovi sa to však podarilo, no prácu stále nemá. Napriek praxi, je totiž u nás po zložení testu a uznaní vzdelania, každý zahraničný lekár braný ako absolvent. Manučechr chcel pomôcť aspoň pri testovaní. "Som sa vyslovene nanútil, lebo som sa nahlásil, zavolalo mi vojsko a tam to zhaslo," prezradil Burchanov. "Máme lekárku, ktorá je reumatologička a nemá uznaný diplom, a tak vyučuje tanec pri tyči, chirurga ktorý robí na stavbe," povedala Alona Kurotová, Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku.

V slovenských nemocniciach chýba viac ako 3 500 lekárov. A to hovoríme o stave pred pandémiou, počas nej treba k tomuto číslu pripočítať v priemere 3 000 lekárov, ktorí sú pravidelne v karanténe. "Jeden anestéziológ si dal žiadosť v marci 2020 a s tým, že prišiel až pred týždňom. Raz mu bol pobyt zamietnutý a v druhej vlne nemohol pomáhať, lebo nemocnica nenahlásila voľné miesto," vyjadrila sa Kurotová.

"Môžu prísť na takzvanú odbornú stáž, ktorá je dovolená," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Pravdou je, že je platná len počas krízového obdobia -  a tým pádom nemôže prísť, pretože nevieme, kedy sa skončí," povedala Kurotová.  Na to, aby nám zahraniční lekári vedeli pomôcť, treba zmeniť tri zákony. Jeden, ktorí upravuje platnosť odbornej stáže, druhý ktorým by sa zjednodušil a odbyrokratizoval celý proces a tretí, ktorý by zjednotil samotné skúšanie. "Túto ponuku je hriech nevyužiť. nielen teraz, ale dlhodobo," skonštatovala Andrea Letanovská, poslankyňa NR SR, Za ľudí. "My budeme aj teraz meniť legislatívu, ktorá ešte viac zjednoduší niektoré postupy," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.





Súvisiace články

Najčítanejšie správy