Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci prišli o poriadny balík peňazí. Polícia zverejnila koľko nás stoja daňové úniky
Zdielať na

Slováci prišli o poriadny balík peňazí. Polícia zverejnila koľko nás stoja daňové úniky

BRATISLAVA / V minulom roku polícia eviduje 11 216 ekonomických trestných činov. Najvyšší podiel tvorili daňové trestné činy. Páchatelia sa však môžu trestu vyhnúť.

Daňovou kriminalitou bola v roku 2020 spôsobená štátu škoda vo výške 69 246 000 €. "Čo je pokles o 151 356 000 €, oproti roku 2019. Väčšinou išlo o prípady týkajúce sa poistného. Objasnili sme 2783 prípadov," objasnil hovorca policajného prezídia Michal Slivka.


Prípady ekonomickej kriminality predstavujú viac ako 20 percentný podiel zo všetkých trestných činov. "V roku 2020 vykonali daňové úrady 8 331 kontrol s nálezom, suma objemu nálezov predstavuje 708,1 milióna eur. Pri podávaní daňového priznania sa ľudia najčastejšie dopúšťajú chyby, že nepodpíšu daňové priznanie, nesprávne si uplatnia nezdaniteľnú časť základu dane, nevyznačia druh DP alebo nesprávne uvedú sumy zaplatených preddavkov na daň z príjmov," povedala hovorkyňa Finančnej správy Martina Rybanská.


Páchateľ, ktorý sa obáva obvinenia zo spáchania trestného činu skrátenia, neodvedenia či nezaplatenia dane a poistného, sa môže väzeniu vyhnúť. "Je možné uplatniť tzv. účinnú ľútosť, čo znamená, že zaniká trestnosť činu, aj keď bol ten skutok spáchaný úmyselne, to znamená, že zanikne trestnosť činu za splnenia zákonom stanovených podmienok. Podmienkou je, aby tá daň bola zaplatená + príslušenstvo do skončenia vyšetrovania," vysvetlil advokát Ján Ficek.


Pokiaľ by sa tak stalo až v súdnom konaní, nie je viac možné uplatniť účinnú ľútosť. Pri daňových trestných činoch je tiež dôležitá suma výšky škody - maximálna presiahnutá hranica je nad 133 333 eur. "Pri škode veľkého rozsahu je možné uložiť trest odňatia slobody od 7 do 12 rokov," uzavrel advokát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy