Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Naše kúpele zažívajú ťažké časy. Otvorené síce byť môžu, ľudia sa ale boja
Zdielať na

Naše kúpele zažívajú ťažké časy. Otvorené síce byť môžu, ľudia sa ale boja

BARDEJOV / Naše kúpele zažívajú ťažké časy, napriek tomu, že ako jedny z mála môžu byť otvorené. Ľudia sa boja. Niektoré kúpele dokonca od decembra, keď to bolo možné, ani neotvorili. Tam, kde otvorili, si kúpeľní hostia užívajú komfortnejšiu atmosféru. Základom spokojnosti všetkých je však testovanie, a to nielen na začiatku pobytu.

Ešte takto vlani, krátko pred vypuknutím pandémie, ale aj dva roky dozadu, dosahovala obsadenosť slovenských kúpeľoch až 70 percent celkovej kapacity. No aj na konci februára tohto roka je to sotva jedna pätina. Kúpele na návrh lekára majú aj v súčasnej dobe pandémie výnimku, no napriek tomu je ich obsadenosť na historických minimách.

80% prázdnych lôžok má za následok, že kúpele pristúpili k opatreniam. Nielen v Bardejovských kúpeľoch sú niektoré kúpeľné domy úplne zatvorené. Obmedzenia platia aj pri procedúrach. Ale v prospech klienta a jeho priestoru je vždy všetko po každom návštevníkovi dezinfikované. Takže riziko nakazenia je tu minimálne. Navyše, aj keby kúpeľný hosť prišiel s testom v ruke, všetkých pred prijatím pretestujú. A nielen vtedy. "V strede pobytu a vždy potom na konci," vysvetlila Tamara Šatanková, ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov. 

„Hygienicko-epidemiologické opatrenia sú v prírodných liečebných kúpeľoch na najvyššej možnej úrovni, pre každé pracovisko je vypracovaný konkrétny hygienicko-epidemiologický plán, každý pracovník vie presne, čo má robiť a kedy,“ vysvetlila Janka Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov. 

"Podľa mňa sa nemusia báť. Kto chce mať kľud, tak preňho je to lákadlo," reagoval pán Miroslav, kúpeľný hosť z Bytče. "Nám to vyhovuje," povedal kúpeľný hosť Štefan. 

Pre tých, ktorým nechýbajú spoločenské večery, je to ideálne načasovanie kúpeľnej liečby. Bežné príplatky napríklad za samostatnú izbu sú pre pandémiu symbolické. Opatrenia sú aj pri stravovaní. Tiež také, že v konečnom dôsledku je to pre niekoho vyšší komfort. "V jedálni sedíme len dvaja pri stole," priblížil kúpeľný hosť Štefan. "Samozrejme, nemôžu si naberať z bufetových stolov sami," priblížila Šatanková. 

Asociácia slovenský kúpeľov si oživenie kúpeľných zariadení vie predstaviť po rozšírení indikačného zoznamu o diagnózu "Stavy po prekonaní Covid-19". Čoraz viac tých, ktorí ochorenie prekonali, sa sťažujú na dýchacie ťažkosti, neurologické problémy, problémy s koncentráciou, či na výrazné bolesti hlavy, svalov či kĺbov. "Finančné krytie je dostupné, pretože zdravotné poisťovne už v minulom roku a aj tohto roku výrazne ušetrili finančné prostriedky práve na kúpeľnú starostlivosť, ktorá bola a je výrazne obmedzená," dodala Zálešáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy