Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Psychologička o dráme v Kežmarku: Za správaním útočníka môže byť psychický skrat
Zdielať na

Psychologička o dráme v Kežmarku: Za správaním útočníka môže byť psychický skrat

KEŽMAROK / Počas stredajšej kežmarskej drámy zohrala psychika veľkú úlohu. Pravdepodobne ovplyvnila konanie páchateľa. Pod obrovským stresom bola aj žena, ktorú v supermarkete držal dlhé hodiny ako rukojemníčku. Poriadne napätie museli prežívať aj policajní vyjednávači.

Za nateraz nepochopiteľným správaním 41- ročného Kežmarčana môže byť podľa odborníčky psychický skrat. Ten môže mať niekoľko príčin.

Duševná porucha, porucha osobnosti či akútna psychická dekompenzácia. To sú možnosti, ktoré sa mohli podpísať pod dvojnásobnú vraždu rodičov a rukojemnícku drámu. Páchateľ do supermarketu zamieril iba pár minút po vražde.

"Je možné, že po určitom čase hľadal nejaký únik. A potreboval sa kryť rukojemníkom. Môže ísť o dlhodobú frustrovanosť, to znamená dlhodobé blokovanie potrieb," povedala klinická psychologička Mária Gažiová.

K tragédií mohli vyústiť aj niekoľkoročné napäté vzťahy páchateľa a jeho otca. Kežmarčania hovorili o rodičoch ako o skvelých ľuďoch, zadržaného muža však označovali ako problémového. "Tých príčin môže byť celý okruh. Smerujeme do oblasti psychopatológie," pokračuje psychologička.



Žena, ktorá bola dlhých sedem hodín ako rukojemníčka držaná páchateľom, skončila v nemocnici. Muž s nožom v ruke môže zanechať v jej psychike nezmazateľnú stopu.

"Ak sa stretne s takým vážnym a dlhšie trvajúcim ohrozením, tak o to hlbšie sa to zapíše do psychických štruktúr. Samozrejme málo kto z bežnej populácie má tréning, ako sú ozbrojené sily. Bezmocnosť a pocity ohrozenia sa o to hlbšie píšu do tej psychiky," objasnila Gažiová.

​Veľkú úlohu v rukojemníckej dráme zohrali aj policajní vyjednávači, ktorí museli s páchateľom pracovať veľmi citlivo. Profesionáli s mužom neustále komunikovali. Museli si získať jeho dôveru. Situácia bola kritická v miestnosti bol iba on vyzbrojený nožom a bezbranná žena. "Predpokladajme, že samotná ich príprava a prax zodpovedala tomu, čo bolo potrebné. A nakoniec úspešne sa celá záležitosť skončila," uzavrela psychologička Mária Gažiová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy