Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jedna z najväčších investícií do ekonomiky opäť naráža na rozhádanú koalíciu. O Pláne obnovy vieme minimum
Zdielať na

Jedna z najväčších investícií do ekonomiky opäť naráža na rozhádanú koalíciu. O Pláne obnovy vieme minimum

BRATISLAVA / Je to hlúposť – takto sa vyjadril Richard Sulík k nápadu deliť peniaze z Plánu obnovy podľa výsledku volieb. Idea, ktorá mala skrsnúť v hlave Igora Matoviča, rozdeľuje koalíciu. Hádajú sa v nej pre miliardy z plánu, ktorého jasné kontúry stále nepoznáme a nevieme, ako nás má posunúť dopredu.

Minister hospodárstva, ktorý je s premiérom v akejsi permanentnej koaličnej vojne, tvrdí, že si premiér vsadil do hlavy, aby sa peniaze z Plánu obnovy delili podľa výsledkov volieb. Richard Sulík to nepovažuje za rozumné. "Je to evidentná hlúposť, ale na druhej strane okej, tak má väčšinu vo vláde," povedal Sulík.

Napriek tomu, že má iný názor, pred Matovičom ako už viackrát, cúvne. "To je presne to, ako to nemá byť, ale nepoložím sa na koľajnice," dodal minister.

S nápadom rozdeliť európske peniaze podľa volebného kľúča nesúhlasí ani ďalšia koaličná partnerka Veronika Remišová. "Ak potrebujeme peniaze v školstve, tak peniaze musia byť v školstve bez ohľadu na to, kto to manažuje. Ak potrebujeme peniaze v zdravotníctve, musia byť v zdravotníctve" uviedla vicepremiérka Remišová.


Ministri za koaličné hnutie Sme rodina Milan Krajniak a Andrej Doležal nevedia o tom, že by sa mal Plán obnovy prerábať na ďalší z premiérových nápadov. "Viete možno viac ako ja. Viem, že to bolo na stole asi pred niekoľkými mesiacmi," informoval Doležal. 

Samotný Plán obnovy je v gescii ministra financií, ten sa snaží situáciu upokojovať. "Mali by sme sa vyhnúť akýmkoľvek klebetám, diskusiám a podobne," vyhlásil Eduard Heger.


Klebetu o delení peňazí podľa volebného výsledku však priamo nevyvrátil a na otázky odpovedal stále rovnako. "Tento plán musí byť princípu Best for Slovakia, to znamená, najlepšie pre Slovensko," dodal Heger.


Best for Slovakia by to však nebolo, keby sa to nakoniec predsa len delilo volebným kľúčom. To by podľa našich europoslancov v Európe nemalo ani obdobu. "Si chce vytvoriť akýsi nástroj na trestanie koaličných partnerov, ktorí nesúhlasia s jeho častokrát nepochopiteľnými návrhmi," myslí si Monika Beňová.

"Takto sa delí korisť, takto sa nerozdeľujú peniaze na systémové zmeny, ktoré Slovensko potrebuje," povedal europoslanec Michal Šimečka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy