Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hromadné očkovanie učiteľov sa začalo, zaregistrovalo sa vyše šestnásťtisíc pedagógov
Zdielať na

Hromadné očkovanie učiteľov sa začalo, zaregistrovalo sa vyše šestnásťtisíc pedagógov

SLOVENSKO / Hromadné očkovanie učiteľov proti Covidu-19 vakcínou AstraZeneca má za sebou prvý deň. Najväčšiemu náporu čelili vakcinačné centrá ráno a predpoludním. Zaregistrovalo sa viac ako 16-tisíc pedagógov. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) tvrdí, že táto akcia má jediný cieľ - umožniť deťom návrat do škôl.

Rady, plné čakárne a chodby učiteľov. Takto to ráno vyzeralo v troch bratislavských nemocniciach v Ružinove, na Kramároch aj na Antolskej. Plno bolo aj v registračných priestoroch."Ja som veľmi rada, že som sa mohla dať zaočkovať. Cítim sa fajn," povedalka Viktória Romanová, učiteľka v materskej škole. 

"Chcem sa vyhnúť práve tomu horšiemu priebehu a chcela by som odľahčiť aj zdravotníctvo," uviedla učiteľka Petra. "Pedagógovia sú veľmi disciplinovaní, pracuje sa s nimi veľmi dobre," ohodnotila prístup učiteľov hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská. 

Učitelia prejavili o očkovanie veľký záujem. Podľa ministra školstva ide približne o 60 až 65 percent z nich. V niektorých regiónoch ešte ale aj v sobotu boli voľné termíny na nedeľňajšie očkovanie. A to v Martine, v Žiline a v Trnave.

"Do súčasného dňa do 10-tej hodiny sme mali zaregistrovaných 16 229 zamestnancov škôl. Dnes to bude 4 600 zamestnancov a zajtra to bude 8 000," priblížil Gröhling. "Neváhajte, buďte zodpovední aj k tým deťom, ktoré učíte a vzdelávate. Vakcína je bezpečná," vyzval ďalších minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). "Je to jediný spôsob, aby sme tu pandémiu zastavili," vyjadrila sa Marta Szaboóvá, jedna z učiteliek. 

Len na víkendové očkovanie vo vakcinačnom centre prešovskej fakultnej nemocnici sa prihlásilo dvetisíc pedagógov. "Do desiatej hodiny sme stihli preočkovať asi 290 očkovancov. Vzadu máme dve sestričky z ARA, ktoré sú nápomocné, ak by prišiel nejaký anafylaktický šok," uviedla Jana Štefániková, staničná sestra vakcinačného centra FNsP Prešov. 

Aj v Žiline zorganizovala očkovanie učiteľov župa v spolupráci s mestom. "Je to pre mňa veľká úľava, lebo s tými deťmi pracujem každý deň a bojím sa, už mám strach," reagovala Jozefína Rovnianková Vargová, učiteľka základnej školy v Žiline. Športová hala sa premenila na veľkokapacitné očkovanie centrum. Ambulantní lekári pichali injekcie s vakcínou v šatniach určených pre vojejbalistov či basketbalistov. "Dnes sme mali priepustnosť 570 ľudí, oficiálne nahlásených," upresnila riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková. 

Zo všetkých miest Slovenska, kde sa v sobotu očkovalo je Dolný Kubín, najmenší. Napriek tomu sa tu zaočkovalo až 171 učitelov. Učitelia tu prišli z celej Oravy a z okresu Ružomberok. Veľký nápor na očkovanie čakajú aj v nedeľu."My pracujeme s deťmi a dennodenne sme vystavovaní týmto nástrahám, pretože nevieme, čo tie deti majú v sebe," poznamenala Mária Olešová, riaditeľka ZŠ a MŠ Krušetnica. 

Zabrať dostali aj zdravotníci v Košiciach. Prichádzali tam učitelia z celého východu Slovenska. Možnosť zaočkovať sa privítali, pretože im vyučovanie v triedach so žiakmi veľmi chýba. Jedna z učiteliek si od radosti dokonca počas očkovania aj zaspievala: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy