Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zlý sen mnohých Slovákov sa stal skutočnosťou. Niektorým bankám musíme platiť aj za úschovu peňazí
Zdielať na

Zlý sen mnohých Slovákov sa stal skutočnosťou. Niektorým bankám musíme platiť aj za úschovu peňazí

BRATISLAVA / Zlý sen mnohých Slovákov sa stal skutočnosťou. Niektorým bankám totiž najnovšie musíme platiť za úschovu peňazí. Záporné úrokové sadzby sa síce zatiaľ týkajú len niektorých podnikateľov, no nie je vylúčené, že im budú čeliť aj bežní klienti. Pri každoročnej inflácii však už teraz prichádzame o nemalé peniaze.


Na bežných účtoch držia Slováci stovky miliónov eur. Pri takmer nulových úrokoch sa však ich hodnota z roka na rok znižuje. "Nulové úroky nám nedokážu vykryť ani infláciu," konštatuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Už teraz tak na úsporách reálne strácame, no môže byť aj horšie. Banky totiž začali testovať trh zápornými sadzbami. "Je možné a pravdepodobné, že sa to dotkne aj drobných vkladateľov a sporiteľov," myslí si finančný expert Brokeria Milan Repka.

Znamenalo by to, že ak vložíme do banky peniaze, po čase nám vráti menej a my jej akože zaplatíme za úschovu.
"Rozumným riešením je rozdeliť úspory tak, že v banke ponechá človek 6-násobok čistého príjmu a zvyšok by mohol ísť do investovania," uviedol riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčiarik.

"Neznamená to, že musím investovať obrovské sumy. Investovať môžeme aj pravidelne už od 10 eur mesačne," dodáva Žáčková.


No čo v prípade, ak budem musieť o rok-dva na úspory siahnuť? "Radšej si zvoliť nejaký sporiaci účet, z ktorého si hneď prevediem peniaze, keď ich potrebujem," ozrejmila Žáčková.

Mnohí sa však investovania boja ako čert kríža, pritom si stačí len zvoliť časový horizont a očakávaných výnos.

Investovať si už dnes môže trúfnuť aj úplný laik. Na trhu je totiž množstvo produktov, ktoré s minimálnym rizikom zarobia viac, ako nám z peňazí ukrojí inflácia.

Pozor si treba dať najmä na rizikovejšie tituly, akými sú firemné dlhopisy a kryptomeny. "Ak chcem investovať, tak investujem predovšetkým dlhodobo a pravidelne," povedal finančný expert Repka.

Ideálne je nechať si poradiť od odborníkov, ktorí najčastejšie odporúčajú podielové fondy. Tie môžu v krátkodobom horizonte zarobiť 2-4 percentá ročne. Pri investovaní na 15 a viac rokov je ponuka produktov bohatšia a môžeme si dovoliť aj viac riskovať.
"Pri nich môžeme očakávať dlhodobý ročný výnos 6, 7, prípadne aj viac percent," myslí si Ovčiarik.

Týka sa to najmä sporenia na penziu, na ktorú treba myslieť dostatočne dopredu. Že prečo? "Budúca situácia v dôchodkoch nebude lepšia, ako je dnes, naopak," uzavrel finančný expert Repka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy