Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Očkovanie učiteľov začne tento víkend. Sú známe podrobnosti, ako to bude prebiehať
Zdielať na

Očkovanie učiteľov začne tento víkend. Sú známe podrobnosti, ako to bude prebiehať

BRATISLAVA / Prví učitelia už dostávajú termíny na očkovanie na najbližší víkend. Ministri školstva a zdravotníctva vo štvrtok oznámili, ktorých pedagogických zamestnancov, sa to týka. Vekovú skupinu do 55 rokov vrátane zaočkujú vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, starší dostanú vakcínu od Moderny.

Na očkovanie učiteľov vyčlenil rezort zdravotníctva 21 700 termínov, a to od 13. do 19. februára. Ako uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí na štvrtkovej tlačovej konferencii, vakcinačné centrá sa budú nachádzať v Bratislave, Trenčíne, Prešove, Košiciach, Martine, Žiline, Trnave, Liptovskom Mikuláši a v Dolnom Kubíne. Cez týždeň sa bude dať zaočkovať aj v Nitre a Banskej Bystrici.

Riaditeľom škôl by mal štát poslať link na registráciu, ktorý prepošlú svojim učiteľom. Tým bude následne vygenerovaný termín a pridelí sa im očkovacie centrum. Vakcinácia by sa mala konať cez víkendy, trvať by mala nasledujúce tri týždne. 

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling uviedol, že v prvej etape by mali byť zaočkovaní pedagogickí zamestnanci z materských škôl, prvého stupňa základných škôl, školského klubu detí, stredných škôl - v ich prípade najmä pedagógovia končiacich ročníkov, špeciálnych škôl a tiež škôl s praktickou výučbou. Radia sa sem aj asistenti učiteľa a špeciálni pedagógovia. Prihlásiť sa budú môcť aj učitelia súkromných a cirkevných škôl.

Gröhling priblížil, že podľa zisťovania rezortu školstva z januára má záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 najmenej 60 percent učiteľov. "Mojou túžbou je, aby sme mali všetkých učiteľov zaočkovaných do leta. A teda, aby sme ten nový školský rok začali, čo najlepšie," vyjadril sa na brífingu Gröhling.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy