Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Samosprávy opäť suplujú štát, chaos s testovaním vyriešia po svojom
Zdielať na

Samosprávy opäť suplujú štát, chaos s testovaním vyriešia po svojom

SLOVENSKO / Združenie miest a obcí (ZMOS) vytvorilo interaktívnu mapu odberových miest. K dispozícii bude už počas víkendu. Vyhľadáte si svoje mesto, adresu a odberné miesta, kde sa môžete bezplatne otestovať. Tento ústretový krok voči občanom pritom urobili v čase, kedy očakávajú od ministerstva zdravotníctva, že ich čoskoro odbremení od spoluúčasti na testovaní. Samosprávy sa chcú venovať už iným činnostiam ako je pravidelné testovanie.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) poskytlo samosprávam bezplatný rezervačný systém na testovanie obyvateľov od slovenskej firmy Bookio. Ako informoval v tlačovej správe ústredný riaditeľ kancelárie združenia Michal Kaliňák, o systém je veľký záujem, aktuálne ho využíva takmer 400 miest a obcí. Systém je súčasťou viac ako 600 odberných miest, pomocou neho sa na testovanie prihlásilo viac ako 600-tisíc ľudí.

O systém nemajú podľa ZMOS-u záujem len samosprávy. „Môžeme spomenúť inštitúcie ako Národná banka Slovenska, Slovenská pošta, Železnice Slovenskej republiky, ale aj súkromný sektor, konkrétne rafinérie Slovnaft. Rezervačný systém používajú aj lekárne, Národný ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb Dolný Smokovec, Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie Vyšné Hágy, Sanatórium Tatranská Kotlina, lekárske ambulancie a v neposlednom rade aj centrá pre seniorov,“ priblížil Jozef Žarnovičan z Bookio.

ZMOS spolu so spoločnosťou avizovali, že systém bude bezplatne k dispozícii napríklad aj tam, kde budú môcť samosprávy pomôcť s očkovaním obyvateľov. „Vidíme však, že spojenie informačno-komunikačných technológií s potrebami samospráv a očakávaniami obyvateľov dáva potrebnú pridanú hodnotu, ktorú vidíme v užitočnosti, udržateľnosti a zrozumiteľnosti,“ uzavrel Kaliňák. Dodal, že ZMOS a Bookio aktuálne formulujú agendu Digitálny reštart samosprávy, ktorú čoskoro predstavia.

Zoznam odberných miesta sa mení v závislosti od schopnosti personálneho zabezpečenia a ľudia tak často majú chaos v tom, kde sa daný týždeň testuje. Združenie miest a obcí chce preto do chaosu vniesť poriadok. "Ľudia si budú môcť vyhľadať v každom meste konkrétnu adresu každého mobilného odberového miesta," doplnil Kaliňák.

Počet mobilných odberových miest bude postupne klesať a zostanú len len súkromní zriaďovatelia zazmluvnení ministerstvom. "Regionálne úrady verejného zdravotníctva v priebehu mesiaca január dali viac ako 1 400 povolení mobilných odberových miest," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Samosprávy sa už chcú venovať aj iným činnostiam ako len testovaniu 

Tlak samospráv sa stupňuje, nechcú už testovať. "Sme v dobe, kedy si niekto mestské a obecné úrady zamieňa so špitálmi a starostov s lekármi. Bude najlepšie, ak si to vláda zoberie k sebe," vyjadril sa odborník na samosprávu Michal Kaliňák. Najväčšou ťarchou sú víkendy. "Mnohé slovenské mestá už nie sú schopné a ani ochotné brať víkendové pretestovanie obyvateľov iba na svoje plecia," upozornila hovorkyňa Únie miest a obcí Slovenska Daniela Piršelová. 

Tak napríklad mesto Malacky má v súčasnosti štyri MOM-ky, čo je nepostačujúce. Dve v Malackách a dve v Stupave. "Je to veľmi málo, keďže zriaďovanie mobilných odberných miest je povinnosťou štátu, klub starostov a primátorov okresu Malacky vyzval nielen ministra zdravotníctva, ale aj iných štátnych predstaviteľov, aby v tomto konali," uviedla hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilcová. 

Paradoxne v obci Udavské si starosta vzal na plecia pretestovanie v šiestich obciach. Tu sa samotná obec stala poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, zriadili stále mobilné odberové miesto a vďaka tomu pomáhajú s testovaním v ďalších piatich obciach. "Sme podali pomocnú ruku, aby nemuseli tú administratívnu prácu zabezpečovať," vysvetlil starosta obce Peter Hudák. 

Ľudia v Čadci sa od stredy môžu otestovať aj kloktaním. "Nie každý človek znáša odber z nosohltana, konkrétne aj ja mám s tým problém," povedal riaditeľ KNsP Čadca Martin Šenfeld. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy