Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Preťažené infolinky a problematické zmeny termínov: S očkovaním prichádzajú viaceré komplikácie
Zdielať na

Preťažené infolinky a problematické zmeny termínov: S očkovaním prichádzajú viaceré komplikácie

BRATISLAVA / Odborníci sú stále presvedčení o tom, že definitívnou cestou z tejto krízy je očkovanie. Nie všetko však ide hladko. Realitou sú preťažené infolinky či problematické zmeny termínov. Mnohým seniorom komplikuje život už to, že na očkovanie sa treba hlásiť elektronicky. Bez mladších členov rodiny by to len ťažko zvládli.

Aneta spolu s bratom zaregistrovala svojich rodičov na očkovanie. Ich mama však pre náhle zdravotné problémy nemohla prísť. "Otec išiel sám, nahlásil nemocnici, že mama je chorá. Tým sme to považovali za vybavené. Mamka keď sa doliečila, tak brat ju išiel nanovo zaregistrovať, ale systém to vyhadzoval, že nedá sa zaregistrovať lebo už bola," povedala Aneta. Aneta s rodinou netušili, že túto zmenu nestačí nahlásiť iba v očkovacom centre, ale že je potrebné odhlásiť sa telefonicky. "V tejto chvíli je zrušenie očkovania možné len cez infolinku, či už cez infolinku ministerstva zdravotníctva alebo NCZI. Ľudia môžu využiť aj vypísanie kontaktného formulára na stránke NCZI," ozrejmila hovorkyňa NCZI Veronika Beňadiková.

Nápor infolinky evidujú Slováci od začiatku jej spustenia. "Brat skúšal najprv telefonicky, keďže sa nedovolal, tak sa vybral osobne do nemocnice, kde to riešil s doktorom, ktorý mu oznámil, že to môže riešiť iba cez infolinku," vyjadrila sa Aneta. "My sme to nastavili tak, aby zvládala približne 5000 hovorov denne, s tým ale, že keď minulý týždeň bola preťažená, tak sme mali až 500 pokusov za jednu sekundu. Ten nápor bol naozaj obrovský," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.


A tak sme to vyskúšali aj my. Na dvihnutie sme čakali presne dve a pol minúty. "Je to dosť, by som povedala, že zmätočné, že tí ľudia nevedia, čo a ako robiť," skonštatovala Aneta. Pred samotným prihlásením sa na očkovanie je potrebné, sa poradiť so svojím lekárom. "Poviem príklad - slabšie srdiečko, zvýšený cukor v krvi a podobne, tak prosíme ich, aby si skonzultovali očkovanie so svojím všeobecným lekárom alebo s kardiolológom, ku ktorému chodia," vyjadrila sa Eliášová.


Nasleduje telefonické objednanie sa na čísle 0800 174 174 alebo cez webovú stránku korona.gov.sk. "NCZI spoločne s dobrovoľníkmi pracuje na zlepšení tohto systému a teda na sprehľadnení voľných termínov. Najbližšia úprava bude už budúci týždeň," povedala Beňadiková. Zároveň sa kapacity vakcinačných centier navyšujú priebežne. "Preto doporučujeme si stránku priebežne kontrolovať," doplnila Beňadiková. Pri druhom kole očkovania stačí už počkať na esemesku s pozvánkou, no aj tá môže prísť na poslednú chvíľu. "Ráta sa to na dni," povedala Beňadiková. "Momentálne je to nastavené na tých 28 dní. Ak sa to o pár dní nadĺži, nič sa nedeje. Je to v poriadku," ubezpečuje Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy