Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Matúšovi zo Sniny niekto zastrelil psov. Po neúspešnom policajnom vyšetrovaní začal pátrať po páchateľovi sám
Zdielať na

Matúšovi zo Sniny niekto zastrelil psov. Po neúspešnom policajnom vyšetrovaní začal pátrať po páchateľovi sám

SNINA / "Pre mňa je to iba zbabelec a vrah" - Matúš zo Sniny takto hovorí o človeku, ktorý mu zastrelil dvoch čistokrvných nemeckých ovčiakov. V prípade sa rozbehlo policajné vyšetrovanie. Páchateľa však nenašli. Muž po strelcovi pátral aj na vlastnú päsť. Dokonca veril, že sa v ňom pohne svedomie a sám sa prizná.

Už rok hľadá majiteľ zastrelených psov pravdu. Chce poznať jedinú odpoveď- kto strieľal?  "Je mi to ľúto a som si myslel, že ten, kto to spravil, že sa mi prizná... U mňa je iba zbabelec a vrah," vyslovil úprimné slová majiteľ zastrelených psov Matúš Hirjak.

Majiteľ psov našiel so strelnou ranou najprv Rokyho, o pár metrov ďalej ležala Megi. Dva čistokrvné nemecké ovčiaky niekto usmrtil v poľovnom revíri pri Snine.
"Poverený príslušník OO PZ Snina začal trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci," uviedla policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

Psy boli vycvičené a podľa majiteľa sa takto zatúlali prvýkrát. Strelca polícia nenašla a nie je známe ani to, akou zbraňou boli psy usmrtené. "Prišiel mi akurát papier, že páchateľ je neznámy. Projektily sa nenašli, to bol čistý priestrel," objasnil majiteľ psov.


"Vykonaným skráteným vyšetrovaním neboli zistené skutočnosti oprávňujúce vykonať trestné stíhanie proti určitej osobe a preto bolo rozhodnuté o prerušení trestného stíhania. Zbraň doposiaľ stotožnená nebola," konštatuje hovorkyňa Ligdayová.


Podozrenie majiteľa psov padlo na poľovníkov. Matúš poskytol polícii kamerové záznamy z tejto oblasti. Miestne poľovné združenie tvrdí, že nik z poľovníkov nestrieľal a s políciou spolupracovali.

Poľovník môže usmrtiť psa bez dozoru vo vzdialenosti minimálne 200 metrov od trvale obývaného domu.  Na voľný pohyb psov v obciach či v lesoch sa ľudia často sťažujú. Tie, ktoré uniknú a stratia orientáciu sa môžu zatúlať aj do lesného porastu.

"Jediný spôsob, akým sa oni dokážu nasýtiť je lov zveri. Pretože žiaden granulky ani nič iné nenájdu. Musí na tie psíky dávať obrovský pozor, oveľa väčší pozor ako keď má napríklad ratlíka," povedal predseda poľovníckej komisie OPK Humenné Jaroslav Dutko.

Zvieracia ombudsmanka zaznamená každoročne vyše tisícku podnetov, ktoré sa týkajú týrania zvierat. "Prípady zastrelenia psov a mačiek pravdepodobne poľovníkmi sa pohybujú ročne rádovo v desiatkach, čo nie je zanedbateľný počet," vyslovila zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová.

Riešením by bola úprava legislatívy. Navrhuje zákaz strieľania na psov a mačky v poľovných revíroch.  "Na jednej strane máme poľovníka, ktorý tvrdí, že pes naháňal zver, čo už nedokáže nikto overiť a na druhej strane je to potrestané tým najtvrdším spôsobom a to smrťou toho psíka," uzavrela ombudsmanka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy