Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Seniori majú problém s objednávaním na očkovanie: Bez pomoci to mnohí urobiť nevedia
Zdielať na

Seniori majú problém s objednávaním na očkovanie: Bez pomoci to mnohí urobiť nevedia

BRATISLAVA / Na očkovanie sa síce už môžu prihlásiť, no bez pomoci to mnohí urobiť nevedia. Seniorom preto okrem rodinných príslušníkov pomáhajú aj starostovia, Slovenský červený kríž, či arcidiecézna charita, ktorá mala za dva dni vyše tristo telefonátov. Okrem toho však vedia pomôcť aj s odvozom na samotné očkovanie.

"Nájdeme miesto, kde sa dá očkovať v Humennom, ktorý deň a aká kapacita je ešte," povedala Margita, 80-ročná Humenčanka. Niektorým pomôžu príbuzní, iným starostovia, no napríklad v Humennom a v Košiciach aj Slovenský červený kríž. "Stretávame sa s tým denne, že seniori potrebujú pomoc, no nemajú prístup k internetu. Nám môžu zavolať a my ich vieme objednať," vyjadrila sa Silvia Knapiková, riaditeľka SČK územný spolok Humenné. "To je výborné pre starých ľudí, my nevieme s tým narábať viacerí," skonštatoval Humenčan Ján. "Nie, nič, ja nie, lebo ja nepotrebujem, deti za mňa robia," povedala Margita.

Kým pre nás je to iba pár klikov na mobile, pre nich obrovský stres. Seniorov však zároveň vystríhajú pred podvodníkmi, aby nedošlo k zneužitiu osobných údajov a upozorňujú, že iniciátorom hovoru musí byť dôchodca a nie naopak. "To je vynikajúca vec. Pre mňa by bolo najideálnejšie, keby tu mohli prísť a tu ma zaočkovať. Ďalšia vec, ja nevládzem chodiť," vyjadrila sa Mária, 77-ročná Humenčanka. Aj v tomto smere sú červenokrižiaci nápomocní. "Tá prepravná služba nečaká, ale ide hneď do nemocnice. A inak kto ide peši, stojí v rade," povedal Ján.

Trnavská charita sa rozhodla vyjsť v ústrety dôchodcom a pomohla im s registráciou na očkovanie. Mnohí dôchodcovia buď nemajú doma počítač a internet, alebo sa nevedia orientovať na internete. "Máme zverejnené dve telefónne čísla, na ktoré nám môžu seniori telefonovať, ktorí si nevedia rady na očkovanie. Vyplníme za nich formulár a na ich telefónne číslo potom príde SMS s údajmi ako majú ďalej postupovať," informoval Patrik Bellay, sociálny pracovník Trnavskej arcidiecéznej charity.  "Za posledné dva dni nás kontaktovalo viac ako tristo seniorov, z tohto sa nám podarilo reálne do systému nahlásiť na očkovanie viac ako 30 ľudí. Z týchto tridsiatich - päť ľudí sprevádzania a odvozu na očkovanie," uviedol Miroslav Dzurech, riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity. 

Páni Ľudmila pred tromi rokmi odišla do dôchodku, pracovala ako všeobecná lekárka. Vie, aké je dôležité, dať sa zaočkovať, a preto sa chcela prihlásiť. Mala však s tým problém. "Sama by som si nevedela poradiť, som im veľmi povďačná, že mi pomohli, pretože ja som netechnický tip. Ja nemám doma ani internet, veľmi zle narábam s mobilom, takže veľmi pekne im ďakujem," doplnila Ľudmila, dôchodkyňa, obyvateľka Trnavy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy