Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Rieka má červenú farbu, akoby bola hrdzavá. Obyvatelia Handlovej sú vystrašení
Zdielať na

Rieka má červenú farbu, akoby bola hrdzavá. Obyvatelia Handlovej sú vystrašení

HANDLOVÁ / Rieka Handlovka má hrdzavú farbu – viac ako 30 takýchto telefonátov z rôznych kútov Handlovej, dostali tamojší mestskí policajti. Okamžite vyrazili na miesto a zistili, že je to realita. Pátranie po pôvodcovi znečistenia ich priviedlo do lesa nad mestom.

Do hrdzava sfarbená voda vyľakala množstvo ľudí. Potok sa vlieva do rieky Handlovka. Jej hladina sa zakrátko sfarbila narovnako. "Sme sa zhrozili, keď sme videli červenú, zamorenú rieku," povedal jeden z obyvateľov,František Galbavý.

Obyvatelia zalarmovali mestských policajtov. Tí boli v teréne niekoľko hodín. "Našli sme miesta, kde dochádzalo k znečisteniu," opísala výsledky hľadania Lucia Chudá z mestskej polície. Mestskí policajti odobrali vzorky a na miesto prišli aj pracovníci slovenskej inšpekcie životného prostredia. Nachádzame a v lese nad Handlovou.

Neznáma látka vyteká z kopca. Kedysi boli v týchto miestach povrchové bane, ktoré zasypali popolčekom. Jednou z možností je to, že sa do skládky dostala spodná voda. "Jedna z možností je, že je to nahromadená voda z tzv. haldy, kde sa kedysi zhromažďoval popolček," konštatoval prednosta Handlovej, Tibor Kolorédy.

"Tam sa vyskytuje stará skládka popola a tadiaľ keď pretečie voda, tak nasaje železo, a preto je to zafarbené," vysvetlil Ľubomír Jurkovič, vedúci katedry geochémie z Univerzity Komenského v Bratislave. Či je to naozaj tak, musia zistiť inšpektori životného prostredia. Tí situáciu preverujú a čakať budú najmä na rozbory vody. Úhyn v rieke nateraz nezaznamenali. "Je to taký senzorický jav, niektoré živočíchy by s tým mohli mať problém," upozornil Jurkovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy