Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čo chcel od Lučanského politik Milan Krajniak?
Zdielať na

Čo chcel od Lučanského politik Milan Krajniak?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Keď Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala bývalého prezidenta polície Milana Lučanského, takmer okamžite mu dali vyšetrovatelia do rúk uznesenie o vznesení obvinania s tým, že po jeho prečítaní bude už obvinený Lučanský podrobený výsluchu. Výsluch sa uskutočnil dopoludnia, 3. decembra 2020. Niektorí novinári sa dozvedeli, že Lučanský príde na prezídium priamo z Chorvátska, a že sa do budovy polície dostaví osobne o 6:00 ráno. Preto na Lučanského niektorí novinári čakali pred budovou polície v Bratislave už od 4:30. Lučanský sa mediálnej pozornosti za pomoci vyšetrovateľov vyhol, lebo tí ho do objektu previezli tajne jedným z troch ďalších vstupov.

Aký advokát príde s Lučanským na výsluch bolo do poslednej chvíle neisté

Na výsluch síce Lučanský prišiel sám, krátko pred šiestou hodinou, ale pri samotnom výsluchu mal byť prítomný aj jeho advokát. Koho si na výsluch privedie, sa zrejme v najužšom prostredí exgenerála Lučanského kreovalo do poslednej chvíle. Ešte predtým totiž sám Lučanský chcel, aby ho na výsluchu NAKA sprevádzal advokát a bývalý minister vnútra aj spravodlivosti Daniel Lipšic. Ten ale zastupovanie Lučanského odmietol s odôvodnením, že už v prípade má zastúpenie iného obvineného. Okrem toho mal na odmietnutie Lučanského aj ďalšie dôvody, ktoré pri otázke TV JOJ nechcel konkretizovať. 

Lučanský bol nútený hľadať iného advokáta. Keď už bolo zrejmé, že sa Lučanský dostavil na výsluch a nachádza sa v bratislavskej budove policajného prezídia v rukách vyšetrovateľa NAKA, zatelefonoval redaktor TV JOJ advokátovi, o ktorom sa dozvedel, že by práve ten mal prísť Lučanského sprevádzať na rannom výsluchu. Tým advokátom bol Matúš Beresecký. 

Advokát na otázku TV JOJ odpovedal, že zatiaľ nemá informácie, že pán Lučanský sa nachádza už v budove NAKA a tiež teda nevedel uviesť, či sa v krátkej chvíli aj on dostavil na prezídium PZ a bude prítomný na výsluchu Lučanského. Z tejto skutočnosti sa dá usúdiť, že obvinený Lučanský ešte po zadržaní zrejme nemal istotu, kto pri ňom nakoniec bude sedieť v pozícii obhajcu. Minimálne dolaďoval podmienky poskytnutia právnej služby obhajoby. Inak by veľmi pravdepodobne na výsluch Lučanského advokát sprevádzal už v skorých ranných hodinách. Advokát prišiel na výsluch do Bratislavy až o 9:30. 

Lučanský na výsluchu spomínal politikov. Krajniak od neho chcel sľuby

Ako už skôr informoval webový portál noviny.sk, Lučanský sa pri výsluchu vyjadril k obvineniu z brania úplatkov v celkovej sume viac ako pol milióna eur. Aj k tomu, že obvinenia považoval za klamstvá, vymyslené sprostosti, a že je pripravený brániť sa závažným obvineniam. Podľa informácií TV JOJ z prostredia oboznamovaného s vyšetrovaním najvyšších funkcionárov polície, Lučanský na tomto výsluchu pôsobil suverénne s odhodlaním sám preukázať, že vyšetrovatelia na jeho zadržanie, obvinenie nemajú žiadne dôkazy a už vôbec nie, aby sa pre svedectvá kajúcnikov skončil v ten istý deň v cele policajného zaistenia a neskôr aj vo väzbe.  

O tom, že bol čestným vysokopostaveným funkcionárom polície chcel vyšetrovateľov presvedčiť aj menami politikov, ktorých vo svojej výpovedi spomenul. 

​Lučanský: Milan Krajniak odo mňa chcel, aby som bol prezidentom polície

Hneď na úvod svojej výpovede spomenul niekdajšieho opozičného politika a dnes ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, Milana Krajniaka. Lučanský ho spomenul v súvislosti, keď dostal ponuku, aby sa uchádzal o post prezidenta polície, keď už bolo zrejmé, že Tibor Gašpar na poste šéfa polície skončí pre vraždu novinára Jána Kuciaka. Lučanský v tom čase šéfoval inšpekcii ministerstva vnútra. 

Pred vyšetrovateľom sa o Krajniakovi rozhovoril takto: "Asi mesiac pred odstúpením Tibora Gašpara z funkcie prezidenta, som bol oslovený vtedajším opozičným politikom Milanom Krajniakom. Ten mi na osobnom stretnutí povedal, že ma chce poprosiť ak dostanem ponuku na policajného prezidenta, aby som to zobral," uviedol Lučanský. 

Lučanský vyšetrovateľom vysvetlil ako Krajniakovu prosbu pochopil. Údajne táto iniciatíva vtedy ešte opozičného politika Krajniaka nebola jeho samostatnou snahou, aby sa Lučanský rozhodol prijať post prezidenta polície, ale že to malo byť želanie aj ďalších osôb, ktoré by ho vo funkcii radi videli. Lučanský pokračoval: "Krajniak za mnou neprišiel s tým nápadom sám, ale spomenul mi pri tom aj tu prítomného advokáta JUDr. Lipšica." 

Daniel Lipšic bol osobne prítomný na výsluchu Lučanského spolu s ďalšími advokátmi, ktorí zastupovali Lučanského spoluobvinených. 

​Krajniak nechcel do polície zaťahovať politiku

Lučanský: "Krajniak za to nechcel nič a ak to zoberiem, aby som počas môjho fungovania zabezpečil a dohliadol na to, aby sa polícia nezneužívala na politické účely, a aby sa do nej neťahala politika." 

To, že Krajniak chcel mať po odchode Gašpara vo vedení polície Lučanského sa aj následne potvrdilo. Už 10. apríla 2018, keď pred brannobezpečnostným výborom národnej rade postupne predstupovali kandidáti na šéfa polície, Krajniak mal jasno v tom, že svoj hlas nedá nikomu inému, len Lučanskému. Tak sa aj stalo. 

Nakoniec parlamentný výbor odporučil za policajného prezidenta Milana Lučanského a druhého kandidáta Ivana Ševčíka. Lučanský dostal sedem hlasov, od Milana Krajniaka zo Sme rodina, ale aj napríklad od Andreja Hrnčiara z Mosta. S tým mal mimochodom Lučanský spoločné to, že vlastnil rozsiahle pozemky v lukratívnej časti pod Martinskými Hoľami. Lučanský ich nadobudnutie roky deklaroval cez doklady a finančné transakcie, ktoré podľa jeho slov vylučovali ilegálne nadobudnutie nehnuteľnosti. 

Krajniakov prejav ľútosti na sociálnej sieti​

Keď Slovenskom obletela správa o tom, že sa po obvinení vo väzenskej cele bývalý šéf polície obesil na ráme poschodovej posteli, Milan Krajniak bol medzi politikmi, ktorí svoju ľútosť prejavil rodine Lučanského statusom na sociálnej sieti. V ňom Krajniak o Lučanskom nehovoril už ako o prezidentovi, ktorého chcel mať sám vo funkcii prezidenta, ale ako o funkcionárovi, ktorí v polícii urobil aj tie dobré veci. 

"Generála Lučanského som spoznal ako opozičný poslanec. Stretol som sa s ním celkovo asi desaťkrát, v tomto roku už aj ako minister. Vždy to boli veľmi vecné a otvorené rozhovory bez "omáčok" napriek tomu, že sme boli na opačných stranách "barikády", a aj v bezpečnostných otázkach sme mali často rozdielne názory. Ako policajný funkcionár zanechal pozitívne aj tie menej pozitívne stopy v slovenskej polícii. Keďže sa však v poslednom čase v médiách zdôrazňovali najmä tie negatívne, považoval som za svoju povinnosť v tejto chvíli pripomenúť aj tie pozitívne," napísal Krajniak. 

"Je mi ľúto, že zomrel. Okolnosti jeho smrti musia byť dôsledne vyšetrené, aby boli vylúčené všetky pochybnosti, že jeho smrť mohol spôsobiť niekto iný. Jeho blízkym vyjadrujem úprimnú sústrasť," dodal v statuse Krajniak. 

Samotný Milan Lučanský sa v pozícii prezidenta polície považoval za funkcionára pyšného na to, že ako nespolitizovaný policajný prezident prešiel výberovou komisiou zloženou z koalície aj opozície. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy