Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kým niektorí ľudia prichádzajú o prácu, Matovičovi bitka o lacné respirátory nevychádza
Zdielať na

Kým niektorí ľudia prichádzajú o prácu, Matovičovi bitka o lacné respirátory nevychádza

SLOVENSKO / Mohli by Slováci, rovnako ako niektorí Nemci či Rakúšania, dostať respirátory zadarmo? Tak o tejto otázke sa debatuje aj na tých najvyšších miestach, a to už takmer dva týždne. Rozhodnutie ale nepadlo. Namiesto toho premiér Matovič zverejnil štipľavý komentár na adresu ľudí, ktorí sa hromadne vrhli do predajní, aby nakúpili cenovo zvýhodnené respirátory. Paradoxne, tip na tieto cenovo výhodné respirátory im dal práve Igor Matovič.

"V tlačenici sa pomaly pobiť kvôli respirátom, na ktorých ušetrím euro... aby som si nimi zdravie chránil... hm, to mi nevychádza," reagoval na situáciu Igor Matovič. Tento štipľavý premiérov komentár ale pohol žlčou stovkám Slovákom. A tí to Igorovi Matovičovi dali na jeho stránke aj vedieť.

Pripomeňme, že rozdať ľuďom respirátory zadarmo niekoľkokrát spomínal aj minister zdravotníctva. "Áno, zamýšľame sa na tým, ako mať dostatočné množstvo týchto respirátorov. Ja by som bol za to, keby sa mohlo každému obyvateľovi, ktorý je pozitívne testovaný, aby mohol dostať ten respirátor alebo dva," vyhlásil Marek Krajčí. 



A nie prvý raz premiér nahral svojím statusom aj opozičným politikom. "Premiér prejavil veľkú dávku cynizmu v čase, keď sú ľudia kvôli nesolventnosti odpájaní od elektriny. Igor Matovič má potrebu kopnúť si do vlastných občanov," reagoval opoziční politik Erik Kaliňák (Smer-SD). 

Pričom sám predseda vlády respirátory odporúčal nosiť pre nákazlivejšiu britskú mutáciu. Dokonca dal aj tip, kde ich naúpiť. "Sú obchodné reťazce, v ktorých sa FFP respirátor dá kúpiť za vyše 60 centov," odporučil na tlačovej besede Matovič. 

Na rokovanie vlády sa možnosť rozdať ich zadarmo zatiaľ nedostala. No možno na najbližšom dôjde k zmene. "Minimálne starším ľuďom a zraniteľným skupinám. Ja som o tomto návrhu už hovorila, opakovane ho budem riešiť aj na koaličnej rade a žiadať partnerov, aby týmto skupinám sme respirátory zadarmo dávali," poznamenala vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). 



Viaceré krajiny svojim občanom nielen odporúčali, ale už aj prikázali, aby nosili respirátory napríklad do obchodov. Oznámili im to v dostatočnom predstihu a dokonca im aj pár kusov zadarmo rozdali. Slováci by rovnakú možnosť privítali: 

"Ja by som bola za, aby štát poskytol aspoň seniorom nad tých 75 rokov."

"A keď nie pre nás mladých, tak aspoň pre tých starších."

"Po dva tri by bolo super každému dať. Nie každý má na to financie a v dnešnej dobe aj to dosť zdraželo."

"To je taký správny názor, pokiaľ je účinnejší, tak poslúži to ľuďom. Získať ho aj pri tomto odbere taká ponuka keby bola, by bolo vhodné, ale bohužiaľ."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy