Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Výrobcovia automobilov čelia nečakanému problému. Nedostatok čipov zastavuje výrobu
Zdielať na

Výrobcovia automobilov čelia nečakanému problému. Nedostatok čipov zastavuje výrobu

BRATISLAVA / Výrobcovia automobilov čelia nečakanému problému, ktorý spôsobila pandémia. Nie je to pritom zdravotný stav pracovníkov, ale sekundárny dosah koronakrízy. Týka sa nedostatku čipov. V niektorých továrňach známych automobiliek dokonca zastavili výrobu.

Najnovším problémom, ktorý vyskočil na pozadí pandémie je nedostatok polovodičov. Počas prvej vlny a masívnej odstávky automobiliek museli výrobcovia čipov reorganizovať výrobu a nájsť nových zákazníkov.
To sa čínskym výrobcom podarilo pomerne rýchlo. Ľudia ostali doma a na dračku šli herné konzoly, televízory, telefóny alebo počítače. Čipy boli potrebné aj do rôznych biotechnológií alebo výpočtovej techniky no nikto nečakal že automobilky sa nakopnú tak rýchlo.

To znamená ešte väčší dopyt po polovodičoch, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou stále sofistikovanejších áut. "Výrobcovia čipov potrebujú niekoľko mesiacov na to, aby opäť zmenili svoju výrobu a dokázali znova uspokojiť dopyt. Bohužiaľ, sa to nedá urobiť rýchlejšie," konštatoval výkonný riaditeľ ZVEI Wolfgang Weber.


Nedostatok komponentov už viedol k zrušeniu zmien a zníženiu výroby vo Volkswagene, Audi a Marcedese. Problém zaregistroval aj volkswagen u nás, ktorý tú má viacero závodov a zamestnáva cez desaťtisíc ľudí.
Nedostatok polovodičov, sa dotýka aj niektorých modelov, vyrábaných v bratislavskom závode. Na situáciu sme však vedeli ihneď flexibilne zareagovať, vďaka čomu sú dopady na našu výrobu minimálne. Plynulosť výroby nieje zatiaľ ohrozená ani v ostatných automobilkách. všetky sú však v pozore. "Spolupracujeme s našími dodávateľskými partnermi na udržaní stabilnej výroby," uviedol hovorca Kia motors Ján Žgravčák.



Nedostatok čipov tak ukazuje zraniteľnosť nášho automobilového priemyslu, ako aj globálneho trhu v pandemických časoch. "Sme závislí nie len od toho, čo tu vieme vyrobiť, ale aj od našich dodávateľov po celom svete," informovala hovorkyňa Volkswagenu Lucia Kovarovič Makayová.


Ak sa situácia rýchlo nezmení, tak už vo februári môžu mať problém aj naše automobilky.

"Sme si vedomí možného prerušenia dodávok čipov pre výrobu v automobilovom priemysle," povedal prezident ZAP Alexander Matušek. Združenie nemeckého elektrotechnického priemyslu vyzvalo už európskych výrobcov, aby posilnili svoje kapacity s cieľom zabezpečiť "technologickú suverenitu".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy